Devine LEGAL. Cine decide ”soarta bacșișului”?

Gata, se trage linie! De la 1 Mai avem ”bacșiș legal”. Ce spun hotelierii și managerii din turism? Ei bine, ”este win-win situation”, punctează Corina Martin, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT). Sau, cu alte cuvinte, ”câștigă toată lumea”.

”Ospătarii ar putea fi puțin supărați că pierd 16%, dar cu ocazia asta nu vor mai fi suspectați de hoție de angajator. Bacșisul devine legal, dar nu obligatoriu, prin urmare, clientul încă poate sancționa sau recompensa ospătarul. În același timp, patronul are o evidență mai clară a bacșișului. Este un lucru pe care toată Europa îl practică, în sfârșit reușim și noi să facem ce face întreaga lume. Vor fi eliberate 2 bonuri fiscale, unul pentru consumație, un altul pentru  bacșiș”, detaliază Martin. Mai mult, continuă aceasta, prin impozitarea cu 16% se anulează și anumite sancțiuni pe care cei de la ANAF le tot aplică angajatorilor, în contextul în care o mare parte dintre controalele ANAF vizau exact bacșișul lăsat chelnerilor.

De aceeași părere este și Aurelian Marin, președintele ANAT. Aceasta consideră că ”e o formulă elegantă prin care toate veniturile sunt la vedere. Sau, mai pe înțelesul tuturor, nu se bagă mâna în buzunarul nimănui, bacşisul este opţional. De altfel, ANAT a solicitat aprobarea acestei măsuri încă de anul trecut (este una dintre cele 26 de măsuri urgente pentru redresarea turismului înaintate de ANAT şi FPTR, guvernului, pe 8 aprilie 2014).

“Patronii, în general, optează pentru trecerea bacşişului pe bonul fiscal şi impozitarea cu 16% la sursă, adică la societate, nu a ospătarului, ca să nu chinuim angajatul să completeze formulare pe la administraţia financiară ca să declare sumele. Trebuie îndeplinite însă unele condiţii, şi anume: impozitul să nu fie mai mare de 16% şi să-l plătească societatea, bacşişul să nu fie purtător de TVA şi să aibă o poziţie distinctă pe bonul fiscal (aparatele fiscale pe care le avem permit evidenţierea acestuia)”, spune și Andrei Istrate, preşedintele CA al  Ambasador (n.r. – hotel și restaurant în centrul Capitalei). De asemnea, adaugă Istrate, trebuie stabilite criterii în Contractul Colectiv de Munca al fiecărei societăţi pentru împărţirea bacşişului între ospătari şi restul angajaţilor. ”Dacă un client nu vrea să lase nimic, nu lasă. În acelaşi timp, pentru patronii de restaurante este un criteriu foarte bun pentru evaluarea chelnerilor şi bucatarilor. Un alt avantaj este că bacşişul, dacă un client vrea să-l recompenseze pe chelner, se poate plăti şi cu cardul”, punctează Andrei Istrate.

Reprezentanţii FAPT şi cei ai Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) s-au întâlnit, luni, cu conducerea MFP pentru dezbaterea finală pe ultimele propuneri pentru fiscalitate în industria ospitalităţii.

În urma discuţiilor purtate în cadrul întâlnirii, au fost admise şi preluate în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pregătit pentru adoptarea în şedinţa de Guvern din această săptămână mai multe amendamente, precum legalizarea bacşişului pe nota de plată distinctă, cu impozitarea de numai 16%, nu şi cu TVA sau CAS, sau delimitarea răspunderii angajatorului faţă de răspunderea angajatului, se arată într-un comunicat al FAPT. Reprezentanţii FAPT şi HORA au discutat şi despre introducerea avertismentului şi apoi a amenzii, sancţiuni progresive şi corelate cu gravitatea iregularităţii constatate în sancţiunile ce se vor aplica agenţilor economici, cu posibilitatea de a plăti 50% din amendă în termen de 48 de ore.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat, marţi, la Palatul Parlamentului, că Ordonanţa privind impozitarea bacşişului va fi discutată, miercuri, în şedinţa de Guvern. El a precizat că angajatorul va decide ”soarta” bacşişului, respectiv dacă va acoperi pierderi sau dacă îl va distribui angajaţilor.