Arctica poate părea îndepărtată, dar ceea ce se întâmplă acolo ne afectează pe toți. Valurile de căldură marine sunt noua normalitate în Oceanul Arctic, potrivit SciTechDaily.

Din 2007, Arctica se confruntă cu valuri de căldură marine mai frecvente și mai intense, potrivit unui studiu publicat în revista ”Nature Communications Earth & Environment”, scrie TheCooldown.

Ce se întâmplă în Arctica? Cel mai extrem val de căldură de până acum a avut loc în 2020

Valurile de căldură marine – când temperatura oceanului crește semnificativ, peste normal, timp de câteva zile sau săptămâni la un moment dat – devin un fenomen anual.

Cel mai extrem val de căldură de până acum a avut loc în 2020, temperaturile crescând cu 4 grade Celsius peste medie timp de 103 zile la rând. Fără creșterea temperaturii cauzată de om, șansele unui val de căldură atât de sever ar fi mai mici de 1%.

De ce sunt îngrijorătoare valurile de căldură marine

„În 2007, a început o nouă fază în Arctica”, a declarat expertul în statistică climatică Armineh Barkhordarian.

„Există din ce în ce mai puțină gheață mai groasă, veche de câțiva ani, în timp ce procentul de gheață subțire, sezonieră, crește constant”, adaugă el.

Când gheața de mare mai subțire se topește mai devreme și mai repede, primăvara și vara, apele întunecate absorb mai mult din energia soarelui, făcând oceanul să se încălzească rapid. Este cea mai proastă veste pentru întregul ecosistem arctic.

Viața marină din Arctica a evoluat, pentru a supraviețui într-o lume de gheață.

Apele mai calde și scăderea stratului de gheață ar putea duce la prăbușirea lanțurilor trofice, la prăbușirea populațiilor de pești și la scăderea biodiversității generale. Este vorba de perturbări pentru comunități întregi de specii, de la cel mai mic plancton, până la cele mai mari balene.

Arctica, Polul Nord
Zona Arcticii pe hartă / SURSA FOTO: Dreamstime

Ce provoacă valurile de căldură marine

Cauza fundamentală a valurilor de căldură arctice este creșterea temperaturii cauzată de om prin poluarea cu carbon și metan. Deci, cea mai bună soluție este trecerea rapidă la surse de energie curată, cum ar fi energia solară, eoliană și geotermală.

”Arctica este regiunea cu cel mai rapid ritm de încălzire de pe întreaga planetă şi deţine numeroase rezerve de metan, care, odată eliberate, vor accelera fără precedent fenomenul de încălzire globală”, avertizează profesorul Euan Nisbet din cadrul Royal Holloway – Universitatea Londra, cercetător implicat în studiile care vizează metanul din Arctica.

Unii cercetători susţin că impactul total va putea fi observat abia peste multe zeci de ani, în timp ce alţii cred că o eliberare rapidă a metanului va accelera puternic efectele încălzirii globale care se resimt deja de la an la an.

Poluarea pe care o reducem contează. Chiar și cantități mici de încălzire suplimentară pot avea un impact uriaș în Arctica. De aceea, reducerea poluării și investițiile în energie curată sunt cruciale.

Ce se poate face pentru a opri valurile de căldură marine

În timp ce reducerea la scară largă a emisiilor necesită acțiuni din partea guvernelor și a corporațiilor, obiceiuri simple, cum ar fi mersul cu bicicleta sau transportul public, în locul condusului mașinii, pot reduce amprenta de carbon. 

Arctica poate părea îndepărtată, dar ceea ce se întâmplă acolo ne afectează pe toți. Cu conștientizare și acțiune, aceste valuri de căldură extreme ale oceanelor pot fi împiedicate să devină noua normalitate a lumii.