Firmele locale cer amânarea aplicării sistemului e-TVA cu șase luni
Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a informat marți, 25 iunie 2024, că firmele locale cer amânarea aplicării sistemului e-TVA cu șase luni.
Având în vedere sesizările antreprenorilor români, au fost identificate o serie de probleme în practică. În viziunea specialiştilor economici, nu toate facturile se pot introduce în sistemul digital e-Factura. De exemplu, facturile simplificate, facturile către persoanele fizice, facturile primite sau emise de către agricultori ce sunt înscrişi în registrul agricultorilor nu pot fi introduse în e-Factura. În plus, e-Factura şi e-Transport comit erori.
De altfel, Agenţia Naţională de Administrarea Fiscală (ANAF) nu deţine informaţii despre data la care sunt plătite/încasate facturile emise.
În acest context, CNIPMMR solicită prelungirea cu până la 180 de zile (şase luni) a termenului de exceptare de la obligativitatea transmiterii notei justificative privind diferenţele RO e-TVA.
CNIPMMR solicita acest lucru pentru că pe data de 1 iulie 2024 va intra în vigoare obligativitatea e-Factura şi e-Transport (inclusiv aplicarea sancţiunilor pentru neutilizarea lor), dar şi clarificarea informaţiilor furnizate în decontul precompletat e-TVA.
„CNIPMMR solicită să nu mai fie introduse noi obligaţii de raportare şi conformare pentru mediul de afaceri fără consultarea partenerilor sociali şi fără realizarea unei analize de impact.
CNIPMMR atrage atenţia că, în forma adoptată, ordonanţa va bloca activitatea antreprenorilor, fără a-şi atinge scopul de reducere a evaziunii fiscale, îngreunând activitatea societăţilor, conducând la creşterea costurilor cu actualizarea softurilor şi cu forţa de muncă sau cu serviciile externalizate de contabilitate”, se arată în comunicatul de presă.
Alte cerințe ale CNIPMMR
Se doreşte furnizarea lunară a unei analize din care să rezulte numărul de contribuabili care înregistrează diferenţe de minimum 20% sau minimum o mie de lei între decontul precompletat e-TVA şi decontul de TVA depus lunar. Se dorește acest lucru pentru a se vedea care este procentul contribuabililor cu diferenţe semnificative la TVA deductibil, dar și pentru a se analiza dacă este o problemă sistemică.
CNIPMMR cere și ca obligaţia transmiterii notei justificative privind diferenţe RO e-TVA să fie doar pentru cei care înregistrează diferenţe în plus la TVA deductibil între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA şi valorile completate de persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prin decontul de TVA.
Totodată, Consiliul solicită amânarea aplicării sancţiunilor pentru nedepunerea notei justificative privind diferenţele RO TVA în maximum zece zile de la primirea notificării din partea ANAF, până când sistemul respectiv devine funcţional.