Sistemul biometric de trecere a frontierei va fi lansat în 2025

Sistemul biometric de trecere a frontierei va fi lansat în Uniunea Europeană (UE) în 2025. În următoarele șase luni după ce începe treptat să funcționeze, fiecare punct de trecere a frontierei din țările Spațiului Schengen va folosi un nou sistem numit EES (Sistemul de Intrare/Ieșire al Uniunii Europene).

Acest sistem, care a fost propus cu mulți ani în urmă, a avut mai multe întârzieri și probleme, dar acum se pregătește să fie lansat. Comisia Europeană (CE) a propus să înceapă treptat implementarea lui și, după ce planul este aprobat, fiecare țară va avea șase luni să îl pună în aplicare.

Totuși, Germania și Olanda, care primesc împreună peste 100 de milioane de turiști pe an, au spus că nu sunt pregătite să implementeze sistemul și că sunt îngrijorate că acesta nu a fost testat suficient.

Deși nu a fost stabilită o dată exactă, site-ul oficial al EES a anunțat că sistemul va începe să funcționeze în 2025. Asta înseamnă că, la aproape nouă ani după ce a fost propus, EES va deveni, în sfârșit, realitate.

Bulgaria, granita, frontiera
SURSA FOTO: Deamstime

Despre Entry/Exit System (EES)

Pe scurt, Entry/Exit System (EES) este un sistem automat pentru a înregistra călătorii din Marea Britanie și alte țări din afara UE care nu au nevoie de viză ca să intre în blocul comunitar. Când trec o graniță externă a UE, acești călători vor trebui să-și scaneze pașaportul sau alt document de călătorie la un aparat self-service.

Sistemul nu se aplică cetățenilor UE, rezidenților UE sau celor care au vize de ședere pe termen lung.

EES va păstra informații precum numele călătorului, amprentele și o scanare facială, dar și data și locul unde acesta a intrat sau ieșit din UE. Datele biometrice (față și amprente) vor fi preluate o dată la trei ani și pot fi folosite pentru mai multe călătorii în acest interval.

EES (Entry/Exit System) va fi folosit pentru cetățenii din afara UE, inclusiv britanici, care vin în Uniunea Europeană (UE) pentru scurte vizite, vacanțe sau afaceri și stau maximum 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile.

UE spune că acest sistem este creat pentru a îmbunătăți securitatea la granițe și pentru a depista mai ușor persoanele care rămân mai mult decât este permis. Sistemul se va aplica în toate țările UE, cu excepția Ciprului și Irlandei, dar și în patru țări din afara UE care fac parte din spațiul Schengen: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.