Conform noilor reglementări ale Consiliului General al Municipiului București, începând cu data de 22 decembrie, șoferii vor plăti 5 lei pe oră, sau 25 de lei pe zi, indiferent de zona în care își parchează mașinile. Acum, șoferii plătesc 10 lei pe oră în centru sau zona zero, 5 lei pentru zona unu și 2,5 lei pentru zona doi.
Urmează să se ia măsuri și în legătură cu șoferii care își doresc să parcheze în apropierea locuinței. Pentru a-și parca mașinile oriunde în apropierea casei lor, aceștia vor trebui să plătească un tarif de 50 de lei pe lună.
De asemenea, potrivit observatornews.ro, se mai ia în calcul și crearea unor noi locuri de parcare în zona centrală a Capitalei, precum crearea unor benzi unice pentru transportul public. Banii proveniți din plata parcărilor vor fi utilizați pentru reparația unor trotuare, străzi sau pentru lucrări de sistematizare a traficului.
S-a votat înființarea sistemului e-SIGUR
Aceasta nu este singura modificare legislativă votată astăzi. Marți, 13 decembrie 2022, deputații au adoptat un proiect de lege privind unele măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier, care prevăd înființarea sistemului de interes național integrat e-SIGUR.
Au fost 266 de voturi PRO, două abțineri și un singur vot CONTRA. Senatul României, în calitate de primă cameră sesizată, a adoptat acest proiect de lege pe data de 28 noiembrie 2022, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
Se preconizează, totodată, modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr.195/2002 în sensul instituirii posibilităţii încheierii procesului verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunilor ca înscris în format electronic.
„Prin instituirea e-SIGUR se urmărește realizarea obiectivului general al Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 682 din 25 mai 2022, respectiv reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor rănite grav în urma producerii accidentelor rutiere”, potrivit unui amendament al proiectului de lege.
Ce este e-SIGUR?
e-SIGUR reprezintă un ansamblu de sisteme informatice, infrastructură de comunicații, elemente de interconectare și interoperabilitate cu alte sisteme informatice, platforme hardware și software pentru stocare, procesare automată, procesare manuală, preluare, afișare și transmitere de date, mijloace tehnice certificate sau omologate și verificate metrologic și capabilități și/sau servicii de imprimare masivă și comunicare a documentelor.