În cadrul ședinței de joi, Guvernul a aprobat prelungirea stării de alertă pentru o perioadă de încă 30 de zile. Noua măsură urmează să intre în vigoare de la data de 8 ianuarie. Totodată, în cadrul ședinței s-au mai decis și o serie de măsuri de protecție pentru a depăși valul 5 al pandemiei care deja a început.

Aceste măşti de protecţie sunt acum obligatorii

În acest context, Executivul a stabilit obligativitatea purtării măștii medicale sau FFP2, atât în spațiile închise, cât și în cele deschise. Potrivit hotărârii adoptate de Guvern, măsura privind portul măștii de protecție a fost luată la nivel european, astfel încât să asigure o bună protecție în rândul populației.

„Aceasta reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenţie a COVID-19, la nivelul Uniunii Europene. FFP înseamnă „piesă facială filtrantă” și este un standard european pentru eficiența măștii. Acest tip de mască filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2”, potrivit hotărârii.

Există însă și o serie de excepții. Mai exact, potrivit hotărârii CNSU, masca de protecție de tip medical sau FFP2 nu trebuie purtată neapărat de copiii cu vârsta mai mica de 5 ani, persoanele care sunt singure în birou, prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane.

Totodată, sunt exceptați de la purtarea măștii de protecție și reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane, vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare dintre celelalte persoane din public, persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperature ridicate, umiditate crescută etc) sau activități sportive.

Noile măsuri adoptate de Guvern

Referitor la restul măsurilor adoptate de către Guvern, conform hotărârii CNSU, se mențin în continuare restricțiile privind participarea persoanelor la anumite activități până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.

Totodată, documentul mai prevede și faptul că participarea persoanelor este permisă în limita a 30% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.

Și în acest caz există o serie de excepții. Este vorba despre operatorii economici a căror activitate de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Potrivit documentului, acești operatori economici sunt restricționați la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în situația în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori.

Trebuie menționat faptul că aceași măsură este aplicată și în cazul restaurantelor, sau a cafenelelor din interiorul hotelurilor,pensiunilor, sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora.

Noile măsuri intră în vigoare de sâmbătă, 8 ianuarie 2022.