Concediile funcționarilor publici de execuție, mai lungi de o lună, vor constitui vechime în gradul profesional

Potrivit unui proiect de lege de la Senatul României, perioadele de timp în care un funcționar public de execuție a avut raporturi de serviciu suspendate pentru că era în concediu medical ar putea constitui vechime în gradul profesional al funcției publice deținute. Atenție! Vor fi luate în calcul numai concediile pentru incapacitate temporară de muncă care sunt mai lungi de o lună de zile.

În prezent, Codul Administrativ stabilește că acest lucru se întâmplă în cazul în care funcționarul public este desemnat să desfășoare activități în cadrul unor misiuni diplomatice ale României ori în cadrul unor instituții ale Uniunii Europene (UE) sau în alte organisme de drept public internațional, ca reprezentant al instituției publice sau al statului român pentru perioada respectivă.

Există, însă, și situații în care suspendarea raportului de serviciu se face la inițiativa funcționarului public de execuție. De exemplu, atunci când se află în concediu pentru creșterea copilului, concediu de acomodare sau concediu paternal, concediu de participarea la campania electorală și așa mai departe. În acest situații, perioada de suspendare este considerată vechime în grad profesional.

Inițiatorii acestui proiect de lege au explicat că o astfel de măsură este necesară deoarece „în momentul elaborării Ordonanței de urgență nr. 57/2019 privind Codul administrativ, legiuitorul a pierdut din vedere că suspendarea de drept a raporturilor de serviciu ca urmare a unui episod de boală poate afecta vechimea în gradul profesional al funcției publice de execuție pe care funcționarul public o deține”.

Atenție! Acesta proiect de lege nu a intrat, încă, în vigoare! El trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.

Valabilitatea pachetelor medicale se va prelungi

Vă amintim că, recent, un nou proiect de hotărâre pus în dezbatere publică de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vizează termenul de aplicare al pachetelor de servicii medicale de stat oferite atât persoanelor asigurate, dar și celor neasigurate. Mai exact, acesta prevede prelungirea valabilității acestor pachete până la sfârșitul lunii martie 2023.

Pachetul minimal de servicii medicale pentru cei care nu sunt asigurați în sistemul sanitar și pachetul de servicii de bază, destinat asiguraților sunt valabile pentru perioada 2021-2022 și sunt cuprinse în HG nr. 696/2021. CNAS propune prin acest nou proiect prelungirea valabilității pachetelor medicale până în data de 31 martie 2023.

O noutate este reprezentată de reglementarea contribuției personale, mai exact modul de funcționare al acesteia. Contribuția reprezintă o diferență de tarif din prețul cerut de furnizorul privat de servicii medicale și suma de bani aferentă acelui serviciu medical decontată din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate – sumă de bani care nu poate fi considerată nicicum ca fiind o coplată.

În document mai sunt prevăzute și zilele de concediu de odihnă pentru medicii de familie. Aceștia au acum 30 de zile lucrătoare într-un an, nu zile calendaristice, cum era prevăzut până acum. De asemenea, o noutate este și acordarea la distanță a consultaţiilor pentru afecţiuni cronice.

„Pentru situaţiile care necesită prezentarea de documente casei de asigurări de sănătate de către asigurat, membru al familiei de grad I şi II, soţ/ soţie, persoană împuternicită legal de acesta prin act notarial/ act de reprezentare prin avocat sau reprezentantul legal al asiguratului, documentele pot fi transmise casei de asigurări de sănătate prin mijloace electronice de comunicare sau pot fi depuse în numele asiguratului de orice persoană, cu excepţia reprezentanţilor legali ai furnizorilor de servicii medicale/ medicamente cu şi fără contribuţie personală/ dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive şi a persoanelor care desfăşoară activitate la nivelul acestora”, a transmis avocatnet.ro.

Puteți citi AICI mai multe informații despre acest subiect.