Firmele care dezmembrează autovehicule sunt obligate să îşi semnalizeze activitatea

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, marți, în favoarea unui proiect de lege care impune operatorilor economici autorizaţi să colecteze, să trateze sau să demonteze vehiculele retrase din circulaţie să afişeze clar natura activităţii lor. Aceştia trebuie să amplaseze panouri cu informaţii de identificare relevantă în zone cu o bună vizibilitate.

Proiectul de lege propune ca o cerință obligatorie pentru operatorii economici care au permisiunea de a colecta, demonta și trata vehiculele scoase din circulație să își semnalizeze activitatea. Aceștia trebuie să afișeze informații de identificare pe panouri amplasate în zone cu vizibilitate ridicată.

Operatorii economici cu autorizație pentru activități de colectare, tratare sau atât colectare cât și tratare a vehiculelor retrase din circulație, sau cei autorizați pentru activități de dezmembrare, după caz, trebuie să afișeze clar natura muncii lor. Aceștia sunt obligați să amplaseze panouri informative în zone cu o bună vizibilitate, prezentând informații de identificare relevante pentru activitatea lor. În plus, conform proiectului de lege, acești operatori sunt obligați să instaleze panouri cu dublu rol: să delimiteze spațiul pentru a proteja zona estetic, să reducă zgomotul și să prevină intrarea persoanelor neautorizate.

„Operatorii economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare, tratare, colectare şi tratare sau operatorii economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de dezmembrare, după caz, a vehiculelor scoase din uz sunt obligaţi să semnalizeze activitatea pe care o desfăşoară, prin indicarea pe panouri montate în zone cu vizibilitate bună, a elementelor de identificare corespunzătoare activităţii.

De asemenea, operatorii sunt obligaţi la montarea unor panouri care au ca scop împrejmuirea locaţiei pentru protejarea din punct de vedere estetic a zonei, a prevenirii propagării zgomotelor, precum şi a prevenirii accesului persoanelor neautorizate”, se arată în proiectul de lege.

Proiectul de lege a primit aprobarea Senatului. Urmează să fie decisiv analizat de Camera Deputaților.

Amenzile variază între 1.000 lei – 40.000 lei

Nerespectarea acestor prevederi atrage sancțiuni contravenționale, cu excepția cazurilor în care faptele sunt asimilate infracțiunilor conform legii penale.

Amenzi pentru persoanele fizice variază între 1.000 lei și 2.000 lei, în timp ce pentru persoanele juridice se situează între 20.000 lei și 40.000 lei.