Apar noi reguli privind asigurarea locuințelor
Asigurarea obligatorie pentru locuințe sau „poliţa PAD” s-ar putea scumpi cu 30 de lei și s-ar putea majora și nivelul despăgubirilor, potrivit unei solicitări făcute în Parlamentul României de societatea care gestionează asigurările în domeniu. Proiectul lege va intra curând în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
Potrivit informațiilor transmise de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), prețul pentru locuințele din chirpici ar rămână tot 50 de lei pe an, în timp ce prețul pentru locuințele cu structura de rezistență din beton armat, metal, lemn sau cu pereți exteriori din piatră sau cărămidă ar urma să valoreze 130 de lei, adică cu 30 de lei mai mult față de prețul actual.
Potrivit sursei citate anterior, această măsură ar fi necesară pentru corelarea costurilor cu inflația, mai ales că nivelul primei a rămas același din anul 2008.
În prezent, valorile despăgubirilor în caz de calamitate valorează între 10.000 de euro și 20.000 de euro, dar și ele ar urma să crească. Totuși, în cazul unor daune structurale majore, 20.000 de euro ar fi insuficienți, de aceea ASF recomandă încheierea unei polițe de asigurare facultativă.
De altfel, clădirile cu bulină roșie vor putea fi asigurate facultativ, iar asigurarea lor va putea fi făcută pe mai mulți ani, potrivit proiectului legislativ care a trecut deja de Senatul României.
Deși asigurarea locuințelor împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren este obligatorie, mai puțin de două milioane de case erau asigurate la sfârșitul anului 2022, adică 20% din total, potrivit datelor furnizate de PAID România.
Ce amenzi riscă românii care nu își asigură locuințele?
Prin amendamentele aduse proiectului de lege la Camera Deputaților, amenzile pentru neasigurarea obligatorie a locuinței, eliminate anterior la Senatul României, au fost reintroduse. Potrivit Legii 260/2008, persoanele fizice și persoanele juridice care nu își asigură locuințele riscă să fie sancționate cu amenzi cuprinse între 100 de lei și 500 de lei.
„După cutremurele din Turcia și Siria, toate companiile mari de reasigurări și-au scumpit foarte mult aceste reasigurări. Noi, când discutăm de 20 de mii de euro, discutăm doar de dauna totală și acum, sincer, în toate cutremurele care au fost și acum în Gorj nu s-au semnalat daune totale”, a explicat vicepreşedintele ASF într-un interviu acordat pentru TVR.
„Faptul că au fost în lume multe fenomene naturale, care au produs pagube uriașe ne-a făcut și pe noi să facem previziuni care ne-au arătat că, dacă nu facem demersuri încercăm să mărim un pic această primă de asigurare, pe termen lung compania ar putea deveni nesustenabilă”, a adăugat directorul general al PAID România.