Cei care vând produse prin intermediul platformelor online sau cei care oferă servicii prin intermediul acestora ar putea fi nevoiți să o serie de noi reguli, asta dacă propunerea de Ordin a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va fi acceptată.
Instituția spune că acești operatori economici trebuie să îi informeze pe clienți în mod obligatoriu cu privire la documentele în baza cărora funcționează.
De asemenea, Ordinul privind informarea consumatorilor, pregătit de președintele ANPC, mai prevede ca operatorii economici care au site-uri de vânzări, preluări comenzi online, publicitate la produse, servicii, servicii turistice, de comercializare de pachete turistice sau bilete de avion și e-commerce să afișeze pe prima pagină mai multe elemente distinctive precum:
- numele unității
- codul unic de înregistrare la registrul comerțului – trebuie să rezulte obiectul de activitate al societății
- autorizații și avize necesare desfășurării acțiunii
ANPC a constatat că anumite astfel de site-uri nu afișează documentele de funcționare
Reprezentanții ANPC spun că elementele prezentate anterior trebuie să fie plasate în câmpul vizual al consumatorului și să fie și accesibile acestuia, ”astfel încât informațiile să fie ușor de identificat şi nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice”.
Instituția mai spune că propunerea a venit după ce au fost efectuate acțiuni de control în urma cărora s-a descoperit că anumiți operatori economici nu prezentau informațiile menționate anterior.
ANPC mai spune că modificările vin pentru asigurarea corectă a consumatorilor.
”Operatorii economici care își desfășoară activitatea în magazine/spații fizice sunt obligați să afișeze documentele de funcționare astfel încât să asigure o informare corectă, completă și precisă a consumatorilor că aceștia funcționează în legalitate.
În cazul operatorilor economici care desfășoară activitate în mediul online nu se regăsesc afișate aceste documente, elemente de altfel esențiale în luarea deciziei de către consumatori în achiziționarea de produse și servicii sigure, pentru care au certitudinea că sunt comercializate de către persoane autorizate în desfășurarea de activități de comercializare”, mai arată propunerea de Ordin.
Nu în ultimul rând, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) mai spune că această propunere se află în consultare publică până la data de 8 mai.