În contextul Zilei Deținuților Politici Anticomuniști celebrată, anual, la 9 martie, ministrul Educației Ligia Deca a anunțat astăzi că disciplina Istoria comunismului va fi predată în școlile din România.
Ministrul Educaţiei Naționale, Ligia Deca, anunţă că disciplina Istoria comunismului va figura în planurile cadru pentru învăţământ.
Disciplina Istoria comunismului se va afla obligatoriu în planurile cadru
Precizările au fost făcute în debutul şedinţei de Guvern din 9 martie, în contextul în care joi este marcată Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada dictaturii instalate la 6 martie 1945.
„Disciplina Istoria comunismului se va afla obligatoriu în planurile cadru, toţi copiii având astfel posibilitatea să înveţe despre sacrificiile făcute în trecut, pentru a avea o societate democratică astăzi”, a anunțat Ligia Deca.
PNL: Apariţia portofoliului educaţional al elevului, unul din punctele cheie în Legile Educației
PNL anunță, marţi, 28 februarie, că una dintre cele mai importante modificări aduse de Legile Educaţiei, în proiectul cu privire la învăţământul preuniversitar, este apariţia portofoliului educaţional. Acesta urmăreşte activitatea elevului din grădiniţă până la bacalaureat.
Liberalii susțin că noua lege prevede majorarea numărului de consilieri şcolari până la ţinta de un consilier la 800 de elevi. Așadar, prin întărirea rolului consilierului şcolar, se va afla din timp direcţia potrivită pentru capacităţile elevului.
„Una dintre cele mai importante modificări aduse de noua lege a învăţământului preuniversitar este apariţia portofoliului educaţional, care urmăreşte activitatea elevului din grădiniţă până la bacalaureat.
Va conţine toate mediile anuale, certificatele obţinute şi rezultatele de la evaluări naţionale”, afirmă PNL într-o postare.
Noua lege prevede majorarea numărului de consilieri şcolari până la ţinta de un consilier la 800 de elevi
Potrivit formaţiunii politice, „Portofoliul va fi consultat de consilierul şcolar în orice discuţie despre orientarea educaţională sau profesională al elevului”.
„Pentru acoperirea nevoii de consiliere, noua lege prevede majorarea numărului de consilieri şcolari până la ţinta de un consilier la 800 de elevi”, se arată în postare.
„Avantajul apariţiei portofoliului educaţional şi a întăririi rolului consilierului şcolar este aflarea din timp a unei direcţii potrivite pentru capacităţile elevului. Astfel, se vor evita situaţiile în care părinţii selectează un profil de liceu care nu corespunde cu înclinaţiile copilului, iar la absolvirea liceului, tânărul îşi va alege drumul în viaţă bazându-se pe sfaturi profesioniste şi argumentate”, mai afirmă PNL.