Camera Deputaților a dat undă verde unui proiect inițiat de către Sebastian Burduja. Este vorba despre proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii apelor nr.107/1996, prin care se introduce obligativitatea marcării corespunzătoare a lucrărilor de excavare în albiile râurilor cu instalarea de panouri de avertizare şi împrejmuirea ariei, supravegherii cu video-audio şi pază.
Proiectul de lege, adoptat în unanimitate de către Camera Deputaților, prevede și semnalizarea corespunzătoare a riscului modificării adâncimii în timpul şi ulterior lucrărilor.
Amintim că proiectul de lege a fost inițiat în cursul anului trecut, după ce presa a scris despre pericolul lucrărilor de excavare în albiile râurilor care nu erau marcate corespunzător. De asemenea, au existat discuții cu specialişti în domeniu, care au semnalat că acest gen de lucrări provoacă gropi adânci şi, implicit, curenţi foarte periculoşi.
Un proiect legislativ simplu înseamnă vieți salvate
Sebastian Burduja declara că ”o scăpare legislativă înseamnă vieţi pierdute. La fel cum un proiect legislativ simplu înseamnă vieţi salvate. Vedem constant ştiri tragice despre copii sau adulţi care îşi pierd viaţa în zona de excavare nesemnalizate, pentru ca legea nu prevedea obligativitatea marcajelor. Am modificat acest lucru şi am instituit o serie de sancţiuni prin acest proiect de lege adoptat astăzi. Le mulţumesc tuturor colegilor parlamentari care au semnat şi votat iniţiativa legislativă. Votul unanim este un semn de normalitate şi răspundere în faţa oamenilor pe care îi reprezentăm, dincolo de nuanţele politice”.
Din păcate, zeci de copii și-au pierdut viața, în ultimii ani, înecaţi în râuri sau lacuri din zona unor balastiere, arată proiectul legislativ. Înainte de modificare, legea apelor nu prevedea montarea de avertismente de către firmele care derulează lucrări.
Se aplică amenzi pentru nerespectarea legii
Legea instituie noi obligaţii pentru proprietarii şi administratorii de balastiere care efectuează excavaţii de a monta panouri de avertizare, a împrejmui zona şi a o supraveghea audio-video. Neîndeplinirea prevederilor se sancţionează contravenţional, cu amenzi între 25.000 lei şi 40.000 lei, pentru persoane juridice, şi între 7.000 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice.