Măsura a fost adoptată pentru a pune în aplicare dispozițiile Hotărârii Camerei Deputaților nr. 9/2025. Procedura aprobată implică un parcurs etapizat, adaptat specificului fiecărui compartiment din cadrul Camerei Deputaților, iar participarea personalului la acest proces de evaluare este obligatorie.
Camera Deputaților introduce o nouă procedură de evaluare
Evaluarea profesională se desfășoară în mai multe etape esențiale:
- Testarea cunoștințelor teoretice – Această etapă presupune un test grilă care verifică cunoștințele necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. Testul are o pondere maximă de 50 de puncte;
- Analiza fișei profesionale – În această etapă sunt analizate informațiile din fișa profesională a fiecărui angajat, care include elemente detaliate într-o anexă specială. Etapa are o pondere maximă de 20 de puncte.

O altă etapă esențială este verificarea abilităților practice
O altă etapă esențială este verificarea abilităților practice și a experienței profesionale în cazul fiecărui parlamentar, conform procedurii aprobate de biroul permanent.
Această etapă contribuie cu maximum 30 de puncte la scorul final și poate fi realizată prin una dintre următoarele modalități:
- Lucrare scrisă, ce constă în rezolvarea unor subiecte, întrebări sau teme relevante pentru atribuțiile de serviciu;
- Probă practică, în cadrul căreia persoanele evaluate rezolvă, într-un timp determinat, sarcini specifice, folosind mijloace tehnice utilizate în activitatea zilnică;
- Interviu, desfășurat prin interacțiunea directă dintre membrii comisiei de evaluare și persoanele evaluate, în cadrul căruia se adresează întrebări generale și specifice legate de atribuțiile de serviciu.
Responsabilitatea pentru stabilirea modului de aplicare a acestor prevederi revine unei comisii special constituite pentru evaluarea profesională. Comisia va decide detaliile legate de organizarea și desfășurarea etapelor, asigurând respectarea cadrului procedural aprobat.
Deputații care nu participă fizic la ședințe nu mai primesc diurnă
Amintim că Ciprian Șerban, președintele Camerei Deputaților, a declarat că a propus ca deputații care nu participă fizic la ședințe să nu mai primească diurnă. A explicat că, în prezent, deputații absenți la ședințe pierd 5% din indemnizație pentru fiecare absență, dar încă primesc diurna dacă participă online.
„Analizăm. Dacă calculăm 5% la fiecare ședință, calculați dumneavoastră. O să vedeți că într-o lună de zile, dacă absentezi la ședințele toate ședințele pe care le avem, e posibil să nu-ți încaseze indemnizația. Aici mai este discuțiile pe care am avut-o astăzi.
În acest moment noi avem o măsură pecuniară de 5% din indemnizație, însă nu face nimeni trimitere sau referire la diurnă, diurnă pe care ei o încasează în prezent dacă sunt conectați online, online ești prezent”, a spus Șerban.
El a propus ca cei care votează online să continue să primească indemnizația, dar fără drept la diurnă. Totodată, a anunțat că a demarat procedurile necesare pentru a implementa această modificare.