Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunțat că toţi producătorii şi comercianţii de băuturi trebuie să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanţie-Returnare. Termenul limită este până pe 28 februarie.
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna (UDMR), a anunţat, marţi, 31 ianuarie, că toţi producătorii şi comercianţii de băuturi au obligația de a se înregistra în baza de date a Sistemului de Garanţie-Returnare. Înscrierea se face până în data de 28 februarie, ulterior Garda de Mediu va aplica amenzi celor care nu s-au conformat regulilor.
Înscrierea este obligatorie şi se face pe platforma RetuRO
„De la magazinele mici la supermarketuri, de la producătorii de apă minerală la sectorul HoReCa, toţi producătorii şi comercianţii de băuturi trebuie să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR).”, a scris, marţi, 31 ianuarie, pe pagina sa de Facebook, ministrul Mediului.
Potrivit lui Tanczos Barna, înscrierea este obligatorie şi se face pe platforma RetuRO, pe site-ul www.returosgr.ro.
„Astfel, comercianţii, producătorii sau importatorii de băuturi în ambalaje de unică folosinţă din plastic, sticlă sau metal, cu volume între 0,1 litri şi 3 litri inclusiv, şi cei din domeniul HoReCa au obligativitatea legală de a se înregistra până la pe 28 februarie. Nerespectarea acestei obligaţii va fi sancţionată de Garda Naţională de Mediu cu amendă cuprinsă între 20.000 şi 40.000 de lei.”, a mai adăugat ministrul Tanczos Barna.
Care sunt pașii de urmat pentru reciclarea PET-urilor
Acesta a mai declarat că, prin SGR se poate realiza obiectivul ca PET-urile, sticlele şi dozele de bere să nu mai poată ajunge în râuri sau să nu polueze terenurile agricole, afectând sănătatea, ci să fie reciclate şi reutilizate. Tanczos Barna a anunțat că cetăţenii vor avea de urmat trei paşi simplii:
- Vor plăti o garanţie de 50 de bani atunci când cumpără o băutură de la un comerciant;
- După golirea ambalajului, va trebui să îl returneze în orice magazin din România;
- În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial.
Tanczos Barna anunță că prima de casare acordată prin programul „Rabla clasic” va crește cu 15%
Prima de casare pentru Programul „Rabla clasic” se va majora cu 15% în anul 2023, a informat, marți, 31 ianuarie, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, care a declarat că şi bugetul alocat programului destinat achiziţiei de maşini electrice va fi majorat pentru acest an.
La începutul şedinţei de marți (din 31 ianuarie) a Guvernului, premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor să pregătească pentru reuniunea de săptămâna viitoare o informare referitoare la aceste programe. De asemenea, ministrul a anunțat că este pregătit deja bugetul pentru a asigura o creştere cu 15% a primei de casare.
„Da, domnule prim-ministru, aşa cum aţi dispus, am început pregătirea programelor ‘Rabla clasic’, ‘Rabla plus’ şi ‘Rabla local’. În cadrul Programului ‘Rabla clasic’, care oferă acel bonus pentru casarea maşinilor vechi şi posibilitatea de cumpărare de maşini clasice, cu motorizare clasică noi, avem bugetul pentru a asigura o creştere cu 15% a primei de casare, aşa cum şi dumneavoastră aţi discutat la ‘Dacia’, cu ocazia vizitei pe care aţi efectuat-o. Avem bugetul pentru a oferi acest sprijin majorat în 2023.”, a explicat ministrul Tanczos Barna.