Proiectul de lege pentru modificarea Legii 287/2009 privind Codul civil, care introduce o durată minimă obligatorie a contractelor de arendă pentru a sprijini dezvoltarea sectorului agricol, a fost adoptat de deputați printr-o hotărâre. Legea așteaptă acum promulgarea.
„Durata arendării este de minimum 7 ani şi se consideră a fi făcută pe toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează sa le producă”, arată un amendament admis la raportul favorabil al Comisiei la articolul 1837 – „Durata arendării”.
În prezent, contractul se încheie pe o perioadă nedeterminată
Versiunea actuală a legii include o dispoziție potrivit căreia contractul de închiriere se încheie pe o durată nedeterminată.
„Dacă durata nu este determinată, arendarea se consideră a fi făcută pentru toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează să le producă în anul agricol în care se încheie contractul”, conform textului legii în vigoare.
Subînchirierea este interzisă
În plus, propunerea legislativă prevede că „subînchirierea, totală sau parțială, este strict interzisă și va duce la anularea contractului, cu excepția cazurilor în care există un schimb de folosință a terenului între locatari”. Mai mult, contractul de închiriere va fi reziliat în caz de incapacitate sau faliment al locatarului.
În același timp, contractul de închiriere este reziliat înainte de termenul stabilit dacă locatarul devine incapabil sau își declară falimentul, sau dacă chiria rămâne neplătită în termenul specificat în contract.
„În cazul vânzării terenului cumpărătorul este obligat să menţină contractul de arendare până la expirarea termenului de valabilitate”, mai indică sursa citată.
Contractele de închiriere de dinainte de intrarea în vigoare a legii rămân valabile
Contractele de închiriere încheiate înainte de data intrării în vigoare a acestei legi vor rămâne valabile până la expirarea sau rezilierea lor, după cum se arată în proiectul de lege aprobat marți de Camera Deputaților.
Camera Deputaților, în calitate de autoritate decizională, a adoptat proiectul de lege și, ca urmare, legea va merge la președintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgată.
Amintim că, pentru a fi pusă în aplicare, legea trebuie mai întâi publicată în Monitorul Oficial.