Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, care prevede că organizatorii de jocuri de noroc vor ţine, în format electronic, evidenţa datelor de identificare ale persoanelor care intră în incinta locaţiilor şi vor întocmi baze de date referitoare la persoanele autoexcluse şi indezirabile.
Evidență a persoanelor care întră în incinta locațiilor
Potrivit legii, „organizatorii de jocuri de noroc vor identifica persoanele care intră în incinta locaţiilor în care se organizează şi se exploatează jocuri de noroc şi vor ţine evidenţa, în format electronic, a datelor de identificare ale acestora. Bazele de date constituite la nivelul organizatorului se arhivează prin grija acestuia şi se păstrează pentru un interval de minimum 5 ani de la constituire”.
„Organizatorii de jocuri de noroc întocmesc, în format electronic, bazele de date referitoare la persoanele autoexcluse şi indezirabile. Bazele de date constituite la nivelul organizatorului se arhivează prin grija acestuia şi se păstrează pentru un interval de minimum 5 ani de la constituire”, mai prevede legea.
În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul va modifica în mod corespunzător Normele metodologie de punere în aplicare a legislaţiei în domeniu.
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise în apropierea școlilor
Pe de altă parte, amintim că, o inițiativă legislativă a USR prevede că sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise în apropierea școlilor și nu vor mai putea fi amplasate la 300 de metri de unitățile de învățământ. De asemenea, sălile de jocuri nu ar trebui amplasate nici la 300 de metri de locurile de joacă pentru copii, centre culturale, spitale sau biserici.
Cei doi parlamentari care au venit cu propunerea spun că aceasta este necesară deoarece numărul celor care frecventează astfel de locuri a crescut, mai ales în rândul minorilor.
„E clar că în România ne confruntăm cu un fenomen deosebit de nociv, al patimei jocurilor de noroc. Nu mai departe de săptămâna trecută, vedeam cu toții cazul unei primărițe care a jucat la păcănele banii din ajutoarele de încălzire. Noi trebuie să avem grijă ca generațiile următoare să aibă informațiile să ia niște decizii mai bune, nu să vadă, zi de zi, în jurul școlilor păcănele.
Proiectul depus astăzi este un prim-proiect dintr-un pachet mai amplu pe care îl pregătim în scopul protejării populației de această patimă”, declară Diana Stoica, deputat USR și membru în Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaților.