Propunerea legislativă a fost iniţiată de parlamentari PNL, PSD, USR, UDMR şi AUR. Aceasta obligă persoanele juridice de drept public şi privat cu capital de stat care desfăşoară activităţi de alimentaţie publică în regim comercial sau cu circuit intern să achiziţioneze alimente conform lanţului scurt de aprovizionare, astfel:
- până la 1 ianuarie 2023 – minimum 50% din alimentele achiziţionate;
- până la 1 ianuarie 2024 – minimum 75%.
În ambele procente trebuie să se regăsească minimum 25% produse ecologice, astfel cum sunt definite de Regulamentul nr.848/2018, potrivit expunerii de motive.
Fermierii vor avea întâietate în comercializarea producţiei
Potrivit iniţiatorului, prin această iniţiativă, toate persoanele juridice de drept public şi privat cu capital majoritar de stat şi care desfăşoară activităţi de alimentaţie publică în regim comercial sau în circuit intern vor participa la lanţul scurt de aprovizionare, iar fermierii vor avea întâietate în comercializarea producţiei către acestea pentru produsele din carne, ouă, legume-fructe, miere de albine, lapte şi produse lactate, dar şi pentru produsele de panificaţie.
În acest sens, vor fi lanţuri scurte de aprovizionare organizate pe mai multe nivele de la comună, oraş şi până la nivel european.
„Pe lanţul scurt acum încercăm cu beneficiarii din mediul de drept public şi privat, întrucât discutăm de o piaţă de aproximativ 2 miliarde de euro. (…) Prin acest vot, oferim o şansă reală producătorilor şi procesatorilor români, în concurenţa dezechilibrată cu producătorii străini, concurenţă de multe ori pierdută din cauza politicilor comerciale pe care marile lanţuri comerciale le au împotriva României.
Mi-aş fi dorit şi îmi doresc ca această lege să fie adoptată şi promulgată şi, bineînţeles, vom veni clar cu amendament la această lege pentru a introduce acest mecanism de aprovizionare pe lanţul scurt inclusiv comercianţii fie ei mici sau mari din România”, a afirmat, în plen, senatorul liberal George Scarlat.
Trebuie menționat că proiectul a va fi supus dezbaterii Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Un nou sprijin financiar pentru fermierii români
În altă ordine de idei, europarlamentarii PNL Dan Motreanu și Daniel Buda l-au informat anterior pe Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală că agricultorii din România au nevoie de ajutorul Comisiei Europene pentru a putea face față scumpirilor actuale.
Potrivit informațiilor transmise de PNL, fermierii români se confruntă cu majorarea prețului îngrășămintelor cu aproape 150% și cu afluxul de cereale ieftine din Ucraina, care au inundat piața europeană.
„Fermierii români au nevoie de ajutorul Comisiei Europene, pentru a putea face față situației în care costurile de producție sunt mai mari decât prețul la care își vând recolta. Acesta a fost mesajul transmis comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wjciechowski de către europarlamentarii PNL Dan Motreanu și Daniel Buda, în cadrul dezbaterii „Asigurarea disponibilității și a unor prețuri abordabile ale îngrășămintelor”, desfășurate la Parlamentul European. Cauzele acestei situații sunt creșterea cu aproape 150% a prețului îngrășămintelor și afluxul de cereale ucrainene ieftine, care au inundat piața europeană”, este mesajul transmis pe pagina oficială de Facebook a PNL.