Devine obligatoriu în România! Legea care trimite o undă de șoc pe scena politică

Diplomații români ar putea fi obligați să cunoască cel puțin două limbi străine. Un proiect legislativ în acest sens a fost adoptat de Senat și urmează să fie dezbătut acum de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Diplomații vor fi obligați să cunoască cel puțin două limbi străine

Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă pentru modificarea Legii 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României, prin care diplomaţii români sunt obligaţi să cunoască cel puţin două limbi străine, dintre care una să fie engleza sau franceza. S-au înregistrat 94 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Iniţiatorii propunerii legislative, un grup de parlamentari de la USR, susţin că interesele României în străinătate trebuie să fie reprezentate de un corp de profesionişti pregătiţi la cele mai înalte standarde.

„Multilingvismul este o politică asumată la nivelul instituţiilor Uniunii Europene, în sensul în care ni se arată clar din poziţia Comisiei Europene că cunoaşterea limbilor străine joacă un rol vital în sporirea capacităţii de inserţie profesională a mobilităţii (…). Multilingvismul asigură instrumentele uzuale de lucru şi desfăşurarea corespunzătoare a activităţii corpului diplomatic şi consular”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Proiect privind modificarea Codului Silvic

Pe de altă parte, plenul Senatului a adoptat tot luni, un proiect iniţiat de parlamentari neafiliaţi, care are ca obiect de reglementare modificarea unor articole din Legea privind Codul silvic, în sensul reducerii limitei volumului de material lemnos care poate fi transportat fără documente specifice de transport, cu scopul prevenirii şi combaterii recoltării ilegale a lemnului.

Potrivit unui amendament admis, amenzile prevăzute pentru depăşirea volumului de material lemnos transportat fără documente specifice de transport sunt următoarele: 1.000 lei până la 2.000 lei pentru un volum cuprins între 0,1 si 1,5 mc, inclusiv; 2.000 lei până la 4.000 lei pentru un volum cuprins între 1,51 şi 3 mc, inclusiv; 4.000 lei până la 6.000 lei pentru un volum cuprins între 3,01 şi 5,00 mc, inclusiv; 2.000 lei până la 4.000 lei pentru un volum cuprins între 0,1 şi 3,00 mc, inclusiv, în cazul transportului de cherestea. De asemenea, modificarea textului de act normativ prevede confiscarea materialului lemnos în cauză.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.46 din 19 martie 2008 privind Codul silvic, precum şi a Legii nr.171 din 16 iulie 2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice va fi supusă dezbaterii Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.