Foarte mulți români sunt discriminați
Studenții care studiază la o universitate străină acreditată vor putea beneficia de asigurare de sănătate la stat în curând, potrivit unui proiect de lege. Acesta a trecut deja de Senat și trebuie adoptat de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.
În ciuda faptului că în baza Legii nr.227/2015 tinerii cu vârsta până în 26 de ani, care sunt studenți sau studenți-doctoranzi beneficiază de asigurare de sănătate la stat, fără plata contribuției aces lucru nu se întâmplă în cazul celor care studiază într-o țară străină din UE, Spațiul Economic European, Elveția sau Marea Britanie.
În această situație, potrivit expunerii de motive a inițiatorilor acestei legi se află mii de studenți români. Acestora li se refuză dreptul de asigurat atunci când revin în țară, în vacanță sau în vizită la familii din cauza unor interpretări eronate ale articolelor de lege.
„Acest tip de discriminare la care sunt supuși studenții români înmatriculați la o universitate din UE/SEE/CH/UK este susținut de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin invocarea unui principiu neprevăzut expres, respectiv principiul teritorialității”, se argumentează în document.
Se încalcă prevederile constituționale
Din legea aflată în vigoare în prezent nu rezultă în niciun fel că legiuitorul a dorit un tratament diferit față de cetățenii români cu statut de student, nefiind precizat niciun element de teritorialitate. De asemenea, acolo unde legea nu distinge expres o restrângere a unor drepturi pentru cetățenii români, CNAS nu poate interpreta altfel normele în vigoare, încălcând astfel prevederile constituționale.
Constituția spune că cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări. În acest context, interpretarea dată de CNAS legii în vigoare a determinat un număr mare de studenți să se adreseze instanțelor de judecată pentru a primi drepturile conferite de lege.
În prezent Senatul a adoptat o serie de modificări la Art. 224 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Astfel, este prevăzut expres că studenții și studenții-doctoranzi care învață într-o instituție acreditată din țările mai sus menționate trebuie să beneficieze de asigurare de sănătate fără plata contribuției, similar cu cei care învață în România.