Românii vor fi obligați să își separe gunoiul. Taxa de salubritate ar putea crește pentru necolectarea selectivă a deșeurilor

Parlamentul de la București a modificat legislația în ceea ce privește colectarea deșeurilor din România. Astfel că, fiecare primărie va trebui să modifice modul în care se colectează gunoiul, iar până în ianuarie 2025 vor trebui să monteze insule ecologice digitalizate pentru următoarele fluxuri de deșeuri colectate separat:

  • deşeuri de hârtie şi carton;
  • deşeuri de plastic şi metal;
  • deşeuri de sticlă;
  • deşeuri biodegradabile;
  • deşeuri reziduale;

În plus, românii ar urma să plătească pentru cât aruncă, cele mai mari taxe fiind plătite de cei care nu colectează selectiv deșeurile.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a lansat campania națională „Reciclăm în România”, care are un buget de 10 milioane de lei și care va fi derulată împreună cu Administrația Fondului pentru Mediu începând de pe data de 1 decembrie 2022 în mediul online și din data de 15 decembrie 2022 pe toate celelalte medii, sub sloganul „Unele lucruri merg mai bine separate. La fel și deșeurile. Colectează separat!”.

Această campanie națională își propune să schimbe comportamentul cetățenilor astfel încât separarea deșeurilor să devină un demers firesc în România.

Tanczos Barna vrea ca reciclarea gunoiului să devină ceva firesc în România

Obiectivul principal al campaniei lansată de către MMAP este responsabilizarea populației cu privire la colectarea selectivă a gunoiului, respectiv la reciclare în condițiile în care 95% dintre români cunosc conceptul de colectare selectivă, dar numai 13% din ei o practică.

„Mesajul principal este unul de responsabilitate. Fără să fim uniți în jurul acestui obiectiv, de a crește gradul de colectare separată și gestionare eficientă a deșeurilor, nu vom putea mișca nimic. Responsabilitatea este mai ușor de aruncat decât deșeurile.

Dar dacă suntem cinstiți cu noi înșine și știm că avem o problemă, numai atunci putem începe să o rezolvăm. Ne propunem ca atât reciclarea per ansamblu, cât și scopul bine definit al campaniei, colectarea separată, să devină, împreună, un subiect despre care să se scrie”, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„Să fie un reflex, dobândit, de fiecare generație. De la cei mici, la seniori. De la cei cu studii superioare sau medii la cei fără. Vrem să derulăm o campanie vie, cu personaje reprezentative în care cetățenii să se regăsească. O campanie vizibilă atât prin mediile în care va fi difuzată, TV, on-line, sau panotaj stradal, cât și prin articolele de presă.

Suntem conștienți că pentru a determina schimbări de percepții și comportamente ai nevoie nu de un an de campanie, ci de 5 sau de 10 ani. Într-un an, după ce vom măsura, vom vedea cum și cu cât a crescut gradul de informare al cetățenilor cu privire la colectarea selectivă și dacă s-a modificat și gradul efectiv de colectare selectivă și reciclare.

Dar cea mai mare așteptare este legată de informare și educare – oamenii să aibă informațiile corecte despre ce înseamnă pentru mediu și pentru comunitate să colectezi separat. Și să nu uite că este obligatoriu să colecteze separat, conform legii”, a adăugat Tanczos Barna.

Vă amintim că, în luna septembrie a acestui an, MMAP a lansat prima sesiune de atragere de fonduri pentru construirea de insule ecologice digitalizate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Alocarea financiară este de 260 milioane euro:

  • 48 milioane euro pentru insule supraterane încasetate cu containere de 1,1 metri cubi (aproximativ 4.814 insule ecologice digitalizate);
  • 43 milioane euro pentru insule supraterane cu containere individuale (aproximativ 7.564 insule ecologice digitalizate);
  • 68,8 milioane euro pentru insule subterane cu containere individuale (aproximativ 1.376 insule ecologice digitalizate).

„Finanţăm integral realizarea acestor insule. Oferim şi posibilitatea instalării unor insule ecologice digitalizate îngropate, subterane, care funcţionează foarte bine în zone de turism, în centrul oraşului, unde nu există loc sau nu este estetic să fie amplasate celelalte tipuri de containere.

Cheltuielile eligibile pentru unităţile administrativ-teritoriale sunt cele legate de achiziţia insulelor ecologice, cele de informare, pentru a pregăti populaţia cum să le utilizeze, precum şi punerea în funcţiune a containerelor, împreună cu sistemele de citire a informaţiilor de pe card, baza de date, instalarea acestor sisteme”, a explicat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.