Devine obligatoriu în România! Șeful Executivului, Marcel Ciolacu vrea să schimbe legea. În curând, autorităţile locale vor avea noi obligații. Despre ce este vorba mai exact?
Autorităţile locale/centrale vor fi obligate să angajeze persoane cu dizabilități
Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat luni, 29 iulie 2024, că va propune modificarea legii care impune autorităților locale/centrale angajarea persoanelor cu dizabilități. Astfel că, în viitor, dacă cineva nu va aplica legea, atunci trebuie să aibă negație de la Consiliul Național al Dizabilității din România. Acesta a reamintit tuturor că dreptul la muncă și dreptul de a fi implicați în societate este cel mai important. Multe persoane cu dizabilități vor să aibă acest drept.
„Știu că mai avem prin legislație, astfel încât obligăm administrațiile locale și centrale ca un număr limitat de oameni cu dizabilități și fie angajate în aceste structuri. În toate capitalele lumii vedem astfel de persoane angajate atât în administrația centrală, dar mai ales în administrațiile locale.
Cu adevărat, până acum legislația te lasă, dacă nu îndeplinești să te încadrezi în această lege, să plătești statului anumiți bani. Cred că e o abordare greșită. Eu cred că dacă nu ai posibilitatea să angajezi, acest lucru trebuie să ni-l spuneți dvs, Consiliul Național”, a spus el, luni, 29 iulie 2024.
Declarația sa a fost făcută după semnarea parteneriatului „Șanse egale pentru o viață independentă”, încheiat între Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), parteneriat ce vizează incluziunea consumatorilor cu dizabilități.
„Dacă o autoritate locală dorește să nu aplice această lege, atunci trebuie să aibă negație de la dvs. O să propun această modificare a legislației, pentru că dreptul la muncă și dreptul de a fi implicați în societate e cel mai important și multe persoane dintre dvs. vor să aibă acest drept. Nu vor să nu aibă acest drept, pentru că există o crăpătură în lege, astfel încât angajatorul să aibă și alte posibilități. Aveți un partener în mine și în Guvern”, a încheiat premierul României.
Despre CNDR
Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) s-a înființat în anul 2004. A fost înființat la solicitarea Comisiei Europene (CE), ca cerință a aderării României la Uniunea Europeană (UE). CNDR funcționează în conformitate cu principiile universale ale drepturilor omului și ale libertăților sale, potrivit prevederilor propriului său statut, legislatiei române și documentelor internaționale privind problematica dizabilității.
Misiunea sa este de a apăra și promova drepturile şi interesele legitime comune tuturor persoanelor cu dizabilităţi din România. Scopul său este de a promova interesele private sau de grup ale tuturor persoanelor cu dizabilități din România și de a le proteja toate drepturile, în conformitate cu prevederile Convenției ONU, ale Declarației Universale a drepturilor omului, cu Regulile Standard privind Egalizarea Șanselor pentru Persoanele cu Dizabilități, Convenția Națiunilor Unite privind Drepturile Copilului, Declarația de la Madrid și ale tuturor celorlalte documente internaționale din domeniul dizabilității.