Din 2023, toți românii trebuie să încheie un contract de închiriere
Din 2023, toți românii care își închiriază casele/apartamentele/garsonierele vor trebui să încheie contracte de închiriere cu chiriașii lor, pe care vor trebui să le înregistreze la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Această măsura este necesară deoarece mulți proprietari nu își declară veniturile obținute din închirierea caselor lor la ANAF pentru a nu plăti impozitul de 10%, iar acum, în plină criză financiară, din ce în ce mai mulți proprietari refuză să mai înregistreze contractele de închiriere la ANAF. Potrivit Fiscului, în primele luni ale acestui an s-au înregistrat cu 25% mai puține contracte de închiriere, față de perioada similară a anului trecut.
Potrivit unui studiu realizat de o agenție imobiliară, aproximativ 34% dintre chiriași nu au contract înregistrat la ANAF, iar 31% dintre ei nu știu dacă proprietarul a declarat sau nu contractul de închiriere la Fisc. Pentru a nu resimți plata impozitului de 10%, unii proprietari ar putea mări chiriile, ceea ce ar reprezenta un risc pentru ei întrucât prețurile mari i-ar putea face pe chiriași să plece. Vă amintim că, la sfârșitul lunii septembrie, prețurile chirilor au crescut cu 10%-15%.
„Preţurile, de cel puţin o lună de zile, au luat-o razna. S-au dus în sus 10% – 15%. Ce înainte puteai să închiriezi cu 350 de euro într-o garsonieră într-un bloc nou, aproape de metrou, într-o zonă cu facultăţi – astăzi este în jur de 400 de euro aceeaşi garsonieră”, a explicat un agent imobiliar.
Riscurile la care se expun românii care nu au semnat un contract de comodat
Vă reamintim că există anumite riscuri la care se expune oamenii care nu semnează un contract de închiriere. Avocatul Doru Neamțu a explicat riscurile la care se expun atât proprietarii, cât și chiriașii.
,,În lipsa unui contract scris, proprietarul nu va putea demonstra obligațiile pe care chiriașul și le-a asumat și, pe cale de consecință, nu va putea dovedi eventualele pretenții față de acesta. Problemele pe care proprietarul le poate întâmpina în lipsa unui contract de închiriere în formă scrisă pot fi legate de: refuzul de plată a chiriei, plata unei chirii mai mici decât cea convenită, imposibilitatea controlării modului de folosire a imobilului, imposibilitatea controlării duratei contractului, imposibilitatea perceperii de penalități de întârziere la plata chiriei.
În lipsa unui contract de închiriere, cel mai probabil nu va exista nici procesul verbal de predare-primire a imobilului, astfel încât, la restituire, chiriașul va putea contesta orice pretenții ale proprietarului legate de starea imobilului sau de dotările acestuia”, a spus el.
,,Legea prevede sancțiuni extrem de aspre pentru astfel de fapte, respectiv închisoarea de la doi la opt ani și interzicerea unor drepturi sau amendă penală. Individualizarea pedepsei se realizează în funcție de valoarea prejudiciului, precum și de momentul și condițiile în care acesta este acoperit”, a adăugat Doru Neamțu.
,,Să vorbim despre situația în care chiriașul se prezintă cu bună știință și în înțelegere cu proprietarul ca fiind un comodatar, iar chiria este plătită, respectiv încasată „la negru” (nedeclarată). O astfel de înțelegere este element constitutiv al infracțiunii de evaziune fiscală, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile. Astfel, răspunderea penală este a tuturor celor implicați, adică, inclusiv a chiriașului.
Chiar dacă autorul infracțiunii este proprietarul (pentru că acesta nu-și declară veniturile în vederea fiscalizării), chiriașul va fi considerat complice, adică persoana care, cu intenție, înlesnește sau ajută în orice mod la săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală. Potrivit Codului penal, complicele va fi pedepsit cu aceeași pedeapsă prevăzută de lege pentru autor”, a conchis avocatul.