Schimbări importante în România privind ordinele de restricţie. Conform ultimelor informații, autoritățile vor să schimbe legea, așa că brățările electronice vor putea fi folosite împotriva tuturor celor care sunt violenţi sau recalcitranți, astfel că aria ordinelor de restricție va fi extinsă la nivel național.

Se schimbă legea în România. Poliția a făcut anunțul. Vor fi obligați

Schimbări majore în ordinele de restricţie, asta după ce autoritățile doresc să ofere mai multă protecție victimelor bătute crunt, hărţuite intim sau terorizate psihic de agresorii lor. Astfel, agresiunile sângeroase comise în familie, pe stradă sau chiar în mediul online au ridicat numeroase semne de întrebare în ultima perioadă, după ce bătăuşii şi hărţuitorii au ajuns să se transforme în criminali, înainte să fie puşi sub control judiciar sau arestaţi de poliție.

„Până se punea în mişcare acţiunea penală, până depuneai o plângere pentru loviri sau alte violenţe sau orice infractiune din zona de violenţă, dura foarte mult timp. Am şi văzut unele situații când, deşi existau ordine de protecţie, mai multe persoane şi-au pierdut viaţa pentru că agresorii respectivi nu puteau fi controlaţi”, a explicat avocatul Adrian Cuculis la Antena 3.

Agresorii pot fi controlați mai bine

Conform noilor măsuri ce ar urma să modifice legea din România, agresorii vor putea fi controlaţi cu ajutorul brăţărilor electronice. Ministerul Justiţiei propune ca toate categoriile de agresori să primească ordin de restricţie imediat.

Schimbarea dorește să modifice situația din prezent, în care obţin ordin de protecţie doar persoanele agresate de soţi, rude sau concubini. De acum înainte, ar urma să fie vizaţi şi vecinii, colegii, prietenii sau chiar indivizii din mediul online care sunt violenţi fizic şi psihic.

„Îi dă certitudinea victimei că poate să fie ocrotită, protejată, apărată. Este extraordinar de bine pentru sentimentul că nu ești singur. Asta face de fapt agresorul: îţi induce ideea că eşti vulnerabil, că nu te poţi apăra, că nimeni nu poate să te ajute şi atunci puterea este a lui”, a povestit și psihologul Keren Rosner pentru sursa citată.

Brățările electronice funcționează în mai multe județe din România de la 1 octombrie

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că sistemul de monitorizare cu brățări electronice a devenit operațional, de la 1 octombrie, în București și în județele Iași, Mureș și Vrancea.

Conform comunicatului transmis de MAI, operaționalizarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică urmează să se aplice în trei etape, determinate prin raportare la cazurile de aplicare și la aria teritorială la nivelul căreia urmează să fie operaționalizat sistemul.

Astfel, în prima etapă, 2022 – 2023, acesta va fi implementat la nivelul municipiului București și al județelor Iași, Mureș și Vrancea, în a doua etapă, în anul 2024, la nivelul județelor Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Giurgiu, Galați, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea, iar în a treia etapă, în anul 2025, la nivelul unităților administrativ-teritoriale din județele amintite și la nivelul județelor Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.

Pentru unitățile din prima fază a programului pilot, au fost identificate și amenajate spațiile destinate desfășurării activităților de monitorizare electronică, procedura de dotare a acestora cu logistica necesară desfășurării activității de monitorizare electronică fiind definitivată.

„Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.

Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor, sau pe viitor, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu și a supravegherii la distanță”, arată reprezentanții MAI.