Devine obligatoriu în România! Tocmai s-a luat decizia la Guvern (DOCUMENT)
Mai precis, un proiect de OG vizează reintroducerea obligației de declarare la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a contractelor de închiriere a locuințelor. Mai mult, proiectul va aduce modificări și la modul în care va fi calculat impozitul pe veniturile din chirii, prin eliminarea cotei deductibile existente în momentul de față.
Schimbarea ar putea fi implementată de anul viitor, iar aceasta va duce la creșterea impozitului pe veniturile din chirii, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Finanțelor.
Trebuie menționat că este necesară adoptarea de către Executiv și publicarea în Monitorul oficial, astfel încât proiectul de OG să fie aplicat.
Va fi schimbată modalitatea în care veniturile din chirii sunt impozitate
În acest context, va fi schimbată modalitatea în care veniturile din chirii sunt impozitate. În schimb, venitul impozabil va fi stabilit la nivelul venitului brut, ceea ce va rezulta într-o majorare a valorii impozitului.
Amintim că veniturile din chirii sunt impozitate în momentul de față prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra acestora.
Trebuie menționat că regula se va aplica doar veniturilor obținute din închirierea locuințelor, ci nu veniturilor din arendă sau din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală.
Schimbarea va fi implementată de anul viitor
Conform proiectului de OG, vor fi afectate veniturile aferente anului 2023. Totodată, proiectul vizează și introducerea obligației de trimitere la ANAF a contractului de închiriere, astfel încât acesta să fie înregistrat.
Simultan, proiectul de OG arată că trimiterea contractului va fi obligatorie atât la semnare, cât și în momentele în care vor apărea modificări, în cel 30 zile.
Ce trebuie să facă persoanele care au contracte de închiriere aflate în derulare?
În cazul contractelor de închiriere aflate în derulare la începutul anului 2023, înregistrarea va trebui realizată în termen de cel mult 60 de zile de la data la care a intervenit obligația.
În cazul persoanelor care obțin venituri din chirii, printre altele, obligația de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) va apărea de la plafonul de șase salarii minime, în contextul în care plafonul actual este de 12.