Este informația momentului în România. Se modifică Codul Muncii. Toți angajații trebuie să știe care sunt noile prevederi!

Asta pentru că angajatorii vor fi obligați să aibă în vedere două tipuri noi de contracte. Acestea vor fi introduse în Codul Muncii și se referă la contractul de muncă la „cerere” și la contractul de muncă „cu mai mulți angajatori și un singur angajat”.

Proiectul legislativ a fost votat în Senat și urmează să fie adoptat și de către Camera Deputaților. Aceste noi contracte au fost introduse pentru a avea o piață a munci mai flexibilă și de a oferi mai multe posibilități angajaților români.

Proiectul de lege a fost necesar pentru că „se simte nevoia de autonomie în desfășurarea activităților, angajații percep de asemenea nevoia să îşi organizeze programul de lucru pentru a putea susține, în paralel, două servicii”.

Ce presupune contractul de muncă „la cerere”?

Contractul de muncă „la cerere”  reprezintă contractul în baza căruia angajatul muncește pentru și sub autoritatea angajatorului, la solicitarea acestuia, în zilele și intervalul orar alese de către salariat, cu condiția unei înștiințări în scris a angajatului în termenul stabilit în contract. Termenul nu poate fi mai mic de două zile lucrătoare anterioare începerii de către salariat a activității pentru care este solicitat.

Angajatorului îi revine obligația de a garanta în plată salariul aferent numărului de ore prestate de către salariat, dar nu mai puțin de salariul pentru un număr de cel puțin 32 de ore/lună, arată profit.ro

Cei angajați cu contract „la cerere” vor avea aceleași drepturi cu cei angajați cu normă întreagă, în condițiile prevăzute de lege și de contractele colective de muncă aplicabile.

Contractul de muncă „cu mai mulți angajatori și un singur angajat” reprezintă contractul cu normă întreagă în baza căruia un angajat prestează muncă pentru și în subordinea mai multor angajatori, pentru desfășurarea aceluiași tip de activitate, exercitând aceleași atribuții. Acest tip de contract poate fi încheiat doar de angajatorii care aparțin aceluiași grup de întreprinderi.

Ce obligații au angajatorii care semnează contractul?

Angajatorii care semnează contractul răspund împreună de drepturile cuvenite salariatului, așa cum sunt prevăzute în contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă și în lege. Dacă unul din semnatarii contractului individual nu își îndeplinește integral și la timp toate obligațiile, acestea vor fi îndeplinite de unul dintre ceilalți angajatori.

Dacă niciunul dintre angajatori nu îndeplinește obligațiile pe care le are față de salariat, acesta are dreptul de a se îndrepta împotriva oricărui semnatar al contractului și de a cere executarea silită a obligațiilor. Inițiativa prevede amenzi cuprinse între 5.000 și 30.000 de lei pentru respectarea drepturilor și condițiilor de muncă stabilite.

PSD a înaintat inițiativa „Contractul de zero ore”, prin care angajatorul nu este obligat să garanteze un minim de ore săptămânal, iar salariatul poate refuza munca în momentul în care i se cere, programul de muncă fiind complet flexibil. Însă, aceasta nu a fost aprobată în Senat, deoarece introducerea sa nu reprezintă un program sustenabil.