Obligațiile pentru crescătorii de animale și responsabilitățile autorităților locale

Crescătorii individuali de animale sunt obligați să notifice, în termen de 24 de ore, medicul veterinar de liberă practică responsabil și autoritatea administrației publice locale în a cărei rază administrativ-teritorială are loc decesul animalelor.

Este necesar să informeze despre existența animalelor moarte, inclusiv rumegătoare, porci, cai, păsări, iepuri și animale de blană, conform normelor metodologice actuale.

Autoritățile administrației publice locale din comune, orașe și municipii, pe a căror rază administrativ-teritorială au loc decese ale animalelor reglementate conform Ordonanței Guvernului nr. 24/2016 privind activitatea de neutralizare a subproduselor de origine animală neutilizabile în consumul uman, aprobată inițial și modificată prin Legea nr. 55/2017 și alte acte normative ulterioare, au următoarele atribuții și responsabilități:

  • Notificarea imediată a consiliului județean sau Consiliului General al Municipiului București cu privire la decesul animalelor.
  •  Întocmirea registrelor de evidență cu numele proprietarului și data solicitării intervenției pentru neutralizare.
  •  Realizarea registrelor de evidență pe baza informațiilor furnizate de medicul veterinar cu cantitățile de animale preluate pentru ecarisare.
  • Transmiterea registrelor în format tipărit și electronic către consiliul județean/Consiliul General al Municipiului București în termen de 10 zile de la încheierea fiecărei luni.
  •  Îngroparea animalelor decedate în locuri special amenajate, cu autorizare sanitar-veterinară și de gospodărire a apelor, în unitățile administrativ-teritoriale izolate.

Articolul 10 din regulamentul ce privește obligațiile referitoare la identificarea și mișcarea animalelor

(1) Fiecare deţinător de animale are obligaţia de a colabora cu medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în vederea identificării şi înregistrării animalelor din speciile bovine, ovine, caprine, porcine, camelide, cervidee şi reni din exploataţia sa.

vaci
SURSA FOTO: Dreamstime

(2) Proprietarul exploataţiei/Deţinătorul animalelor verifică realitatea şi corectitudinea datelor înscrise de medicul veterinar de liberă practică împuternicit pe formularul de identificare prevăzut la anexa nr. 5 şi confirmă realitatea şi corectitudinea acestora prin notificare electronică, în cazul formularului electronic, în maximum 3 zile lucrătoare de la data eliberării acestuia, respectiv prin semnătură olografă/olografă culeasă electronic/electronică, în cazul formularelor tipărite.

(3) Fiecare deţinător de animale achiziţionează, direct de la un furnizor primar sau de la un furnizor secundar, mijloacele oficiale de identificare necesare identificării animalelor din speciile bovine, ovine, caprine, porcine, camelide, cervidee şi reni deţinute.

(4) Proprietarul exploataţiei trebuie să permită accesul în exploataţie doar animalelor identificate şi înregistrate conform legislaţiei în vigoare şi doar celor care sunt însoţite de documentele de circulaţie sau alte documente sanitar-veterinare obligatorii.

(5) În termen de 3 zile lucrătoare de la naşterea sau achiziţionarea oricăror animale din speciile bovine, ovine, caprine, porcine, camelide, cervidee şi reni, deţinătorul de animale notifică naşterea/prezenţa respectivelor animale în exploataţie medicului veterinar de liberă practică împuternicit, prezentând acestuia documentul de circulaţie pentru animalele achiziţionate.