Devine obligatoriu în România! Senatul a aprobat, în cursul zilei de luni, 13 martie, un proiect de lege cu privire la alocația de stat a copiilor. Despre ce este vorba?
Un proiect legislativ care a primit undă verde din partea Senatului prevede ca dreptul pentru alocația de stat pentru copii să fie stabilit în ziua în care cel mic se naște. În prezent, legislația prevede că dreptul la alocație este stabilit luna următoare nașterii copilului.
Dacă proiectul de lege se va aplica, atunci părinții vor primi mai mulți bani la nașterea unui copil.
Concret, proiectul de lege spune că dreptul la alocația de stat să se stabilească în prima zi de viață a copilului, iar banii vor fi acordați părinților din luna următoare nașterii celui mic.
Parlamentarii care au inițiat acest proiect spun că plata drepturilor urmează să se facă începând cu luna următoare depunerii cererii. Totuși, aici trebuie avut mare grijă deoarece nu trebuie să treacă mai mult de 30 de zile de la data depunerii acesteia.
La calculul alocației de stat se va adăuga și perioada dintre ziua de naștere și ultima zi a lunii respective, dar doar dacă este cazul.
Amintim că, în prezent,”dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii”.
De aceea, inițiatorii proiectului spun că ”în realitate, părinţii primesc alocaţia de stat pentru copii la distanţă de două sau trei luni de la naşterea copiilor, deci cu o întârziere justificată doar de birocraţia excesivă a statului, birocraţie care izvorăşte de această dată din lege (…), care menţionează în prezent că alocaţia se stabileşte începând cu luna ulterioară naşterii, iar plata se face luna ulterioară depunerii cererii”.
Alocațiile pentru copii în România
Legea în vigoare prevede că ”alocația de stat pentru copii se acordă și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora, precum și tinerilor cu handicap care urmează o formă de învățământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani”.
De altfel, alocația pentru copiii cu vârsta de până la doi ani sau de până la trei ani dacă este vorba despre copii cu dizabilități este de 683 de lei.
Alocație pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani, dar și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale este de 277 de lei.
De asemenea, copiii cu dizabilități primesc o alocație de 683 de lei până la împlinirea vârstei de 18 ani.