Decizie la Curtea Europeană de Justiţie, în urma eforturilor depuse de către un avocat român.

Veste foarte bună pentru angajaţii din România! Ce ar putea primi din partea angajatorilor, în cazul în care lucrează în faţa unui monitor?

Totul are legătură cu angajaţii care lucrează în faţa unui monitor. Potrivit deciziei luate de către magistraţii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, angajatorii ar putea fi obligaţi să le asigure acestora ochelari de vedere.

Cauza care s-a judecat la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a privit condițiile minime de securitate și sănătate pentru lucrul la monitor. Vorbim totuşi despre o hotărâre preliminară.

„Sfârșitul de an aduce încă un succes pe plan profesional prin pronunțarea unei hotărâri preliminare de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în cauza C-392/2021 care a avut ca obiect interpretarea art.9 alin 3 și 4 din Directiva 90/270/CEE a Consiliului din 29 mai 1990 privind condițiile minime de securitate și sănătate pentru lucrul la monitor”, a transmis Julia Kis, o avocată din Cluj-Napoca.

Cererea de sesizare a CJUE privind pronunțarea unei hotărâri preliminare a fost formulată în fața Curții de Apel Cluj într-o cauză care avea ca obiect obligarea unei instituții publice la plata sumei reprezentând contravaloarea ochelarilor de vedere pentru angajatul care își desfășoară activitatea în fața unui monitor, explică avocata, potrivit cluj24.ro.

Ochelarii ar putea fi furnizaţi direct sau se pot rambursa cheltuielile necesare efectuate de angajat

Magistraţii CJUE au confirmat faptul că „aparatele de corecție speciale” includ ochelarii de vedere care vizează în mod specific corectarea și prevenirea dificultăților vizuale care au legătură cu o activitate ce implică un echipament cu monitor.

Avocata Julia Kis a adăugat că aceste „aparate de corecție speciale” nu se limitează la aparate utilizate exclusiv în cadrul profesional.

„Obligația angajatorului de a furniza lucrătorilor în cauză un aparat de corecție special poate fi îndeplinită fie prin furnizarea directă a aparatului respectiv de către acesta din urmă, fie prin rambursarea cheltuielilor necesare efectuate de lucrător, însă nu prin plata unui spor general la salariu lucrătorului”, a mai explicat avocata din Cluj-Napoca.

Întreaga hotărâre preliminară formulată de către magistraţii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene poate fi consultată la acest link.