Toate spitalele vor fi obligate să instaleze camere de supraveghere în secţiile ATI și în UPU

În curând, toate spitalele din România, atât cele de stat, cât și cele private, vor fi obligate să instaleze camere de supraveghere în secţiile de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) și în unitățile de primiri urgențe (UPU) pentru asigurarea securităţii pacienţilor şi a personalului medical și pentru monitorizarea calităţii actului medical și investigarea unor eventuale incidente. În plus, fiecare salon destinat internării pacienţilor va fi dotat cu buton de panică, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere la Parlamentul României.

Propunerea legislativă a fost înregistrată, săptămâna trecută, la Senatul României de către deputații USR Cristina Prună, Emanuel Ungureanu şi Adrian Wiener. Ea vizează completarea Legii Sănătății nr. 95/2006.

Se va respecta intimitatea pacienților

Camerele de supraveghere vor fi amplasate astfel încât să monitorizeze constant activitățile medicale, dar fără a invada intimitatea pacienților. Acest lucru va respecta legile privind protecția datelor personale și drepturile pacienților.

Spitalele vor trebui să informeze pacienții și personalul medical despre camerele video și de ce sunt făcute înregistrările, punând afișe vizibile la intrare în zonele respective. Înregistrările video vor fi păstrate timp de cel puțin 30 de zile și vor putea fi accesate doar de personalul autorizat, pentru a verifica calitatea serviciilor medicale, a investiga incidente sau pentru a asigura siguranța pacienților și a personalului.

Amenzi între 50.000 de lei – 200.000 de lei

Spitalele care nu vor respecta noile obligații vor fi sancționate cu amenzi cuprinse între 50.000 de lei și 200.000 lei, în funcție de gravitatea abaterii și de impactul asupra securității și siguranței pacienților.

„În secțiile și compartimentele de terapie intensivă și în Unitățile de Primiri Urgențe sunt trataţi pacienți critici, pacienți cu afecțiuni severe şi stare clinică profund alterată cu diverse grade de insuficiență a funcţiilor vitale. Aici, disciplina corpului medical, respectarea protocoalelor și a procedurilor, a standardelor de îngrijire este esențială. Sunt adresate condiții clinice care amenință iminent viața.

Activitatea medicală desfăşurată în aceste secții și compartimente presupune proceduri medicale complexe şi vulnerabilități multiple. Fie că vorbim de spațiile destinate terapiei intensive, celei intermediare, îngrijirii postoperatorii sau supravegherii post-anestezice sau de posturile de lucru de anestezie, procedurile medicale şi intervenționale sunt complexe şi presupun riscuri.

Incidentele sau accidentele pot avea consecințe dramatice. De multe ori, personalul medical este agresat. Cu siguranță, sistemul de supraveghere video ar descuraja astfel de acte şi ar spori gradul de siguranță în aceste spaţii medicale”, motivează inițiatorii legii.