Uniunea Europeană a adoptat o directivă care impune statelor membre să elibereze un permis unic pentru muncă și ședere. Este vorba de Directiva 2024/1233. Aceasta revitalizează și simplifică prevederile unei directive din 2011. Scopul urmărit este acela de a facilita procesul de admitere și integrare a resortisanților țărilor terțe în statele membre.
Directiva recent adoptată trebuie transpusă până în 2026. Ea stabilește o procedură administrativă pentru obținerea unui permis unic. Acest permis unic conferă simultan dreptul de muncă și dreptul de ședere în UE. El instituie un set comun de drepturi pentru lucrătorii din țările terțe.
Directivă privind un permis unic pentru lucrătorii din afara UE
Până în prezent, statele membre ale Uniunii Europene au avut reguli și proceduri divergente pentru admiterea și șederea lucrătorilor din afara UE. Acest lucru a condus la un sistem fragmentat și complicat.
Noua directivă își propune să remedieze această situație prin introducerea unei proceduri unice de solicitare și a unui set comun de drepturi. Scopul este acela de a asigura un tratament egal și de a facilita integrarea lucrătorilor pe piața muncii europene.
Această inițiativă este crucială pentru menținerea atractivității Uniunii Europene pentru lucrătorii calificați din afara blocului comunitar. Ea are un impact pozitiv asupra creșterii economice și diminuării deficitului de forță de muncă în anumite sectoare.
România trebuie să transpună aceste reglementări în legislația națională
De asemenea, directiva care vorbește de eliberarea unui permis unic vizează promovarea unei politici de migrație mai echitabile și mai eficiente. Ea trebuie realizată în conformitate cu valorile europene privind drepturile fundamentale.
România, ca stat membru al UE, trebuie să transpună aceste reglementări în legislația națională. Țara noastră are ca dată limită stabilită data de 21 mai 2026. Aceasta implică ajustarea procedurilor și a legislației existente. Este nevoie, în consecință, să se conformeze standardelor europene și să fie a protejate drepturile lucrătorilor din țările terțe.
Tratament echitabil pentru lucrătorii din țările terțe
Aceste dispoziții se bazează pe principiul de a garanta un tratament echitabil pentru lucrătorii din țările terțe, acoperind aspecte legate de:
- condițiile de muncă,
- egalitatea de tratament,
- accesul la mecanisme de protecție împotriva abuzurilor.
Conform Consiliului UE, un lucrător dintr-o țară terță poate depune o cerere de pe teritoriul unei țări terțe. Dacă este titularul unui permis de ședere valabil, cere acest lucru de pe teritoriul UE.
Dacă un stat membru decide să elibereze acest permis unic, decizia va servi atât ca permis de ședere, cât și ca permis de muncă.