Devine obligatoriu în toată România din iarnă! Se dau amenzi pe loc de până la 10.000 de lei

România

SURSA FOTO: Dreamstime

Guvernul de la București a aprobat o Hotărâre de Guvern (HG) prin care a schimbat regulamentul pârtiilor de schi. S-au mărit amenzile atât pentru schiori, cât şi pentru administratorii pârtiilor din România.

Guvernul de la București a aprobat în ședința de miercuri o hotărâre care modifică HG nr. 263/2001 privind amenajarea, omologarea, întreținerea şi exploatarea pârtiilor şi traseelor de schi pentru agrement. Actul normativ reglementează accesul persoanelor cu nevoi speciale pe pârtiile de schi, cu referire la echipamentul lor, mărind, totodată, amenzile pentru schiori și pentru administratorii pârtiilor de schi. Noua hotărâre de guvern va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial.

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a explicat, vineri, că decizia de actualizare a legislației privind domeniile de schi a fost luată în urma unei analize atente.

„Siguranța tuturor celor care practică sporturi de iarnă pe pârtiile din România trebuie să primeze! În perspectiva următorului sezon turistic, atunci când o mare parte dintre români, dar și străini vor alege să își petreacă vacanțele în destinațiile locale, la munte, am făcut o analiză a legislației specifice pentru omologarea pârtiilor și traseelor de schi, din care a reieșit necesitatea actualizării acesteia, respectiv a unor condiții de securitate.

Alături de viitoarele investiții pe care le vom finanța, noile măsuri contribuie la una dintre prioritățile asumate, în calitate de ministru liberal, respectiv dezvoltarea domeniului schiabil”, a zis el.

„Prevenția definește activitățile de control în turism, realizate de minister; ne dorim un mediu de afaceri sănătos și performant. Tocmai din aceste motive am ales calea îndrumării operatorilor economici, ca principal punct de interes, în scopul armonizării la nivel național a bunelor practici. Însă, acolo unde nu există înțelegere, trebuie să fim fermi, în special atunci când vorbim despre siguranța turiștilor”, a adăugat ministrul Antreprenoriatului și Turismului, relatează Alba24.ro.

Proprietarii pârtiilor de schi riscă amenzi între 1.000 lei și 10.000 de lei

În funcție de gravitatea abaterii, este prevăzută posibilitatea aplicării sancțiunii contravenționale principale și a sancțiunii contravenționale complementare, respectiv retragerea certificatului de omologare a pârtiei de schi sau a traseului de schi pentru agrement.

Potrivit noilor prevederi, „accesul pe pârtiile sau traseele de schi pentru agrement fără echipament adecvat pentru practicarea schiului şi snowboard-ului sau fără echipament adaptat pentru persoanele cu nevoi speciale” constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei. Sancțiuni asemănătoare se primesc și pentru „accesul sau circulația pe pârtiile ori traseele de schi pentru agrement cu automobile, tractoare sau orice alt tip de vehicul, fără drept, cu excepția celor aparținând serviciilor publice Salvamont, serviciilor de ambulanţă, poliţie, jandarmi, pompieri”.

În rândurile următoare aveți situațiile în care proprietarii pârtiilor de schi riscă să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 5.000 lei și 10.000 lei. Conform noilor prevederi, constituie contravenții următoarele fapte:

a) exploatarea pârtiilor şi a traseelor de schi pentru agrement fără a fi omologate;

b) neasigurarea indicatoarelor de semnalizare, a balizelor şi a mijloacelor de protecţie în locurile şi la obstacolele periculoase;

c) neluarea măsurilor de interdicţie, totală sau parţială, a accesului pe pârtiile şi pe traseele de schi pentru agrement, în caz de ceaţă, viscol sau în cazul pericolului de declanşare a avalanşelor, precum şi în cazul utilizării acestora pentru antrenamente şi competiţii sportive;

d) efectuarea de lucrări pe pârtiile şi pe traseele de schi pentru agrement omologate, altele decât cele prevăzute în studiile şi proiectele de amenajare autorizate;

e) utilizarea pentru păşunat a pârtiilor şi a traseelor de schi pentru agrement omologate;

f) neasigurarea postului de prim ajutor pe pârtiile de schi pentru agrement omologate;

g) accesul sau circulaţia pe pârtiile ori traseele de schi pentru agrement cu automobile, tractoare sau orice alt tip de vehicul, fără drept, cu excepţia celor aparţinând serviciilor publice Salvamont, serviciilor de ambulanţă, poliţie, jandarmi, pompieri, precum şi altele asemenea.