Camera Deputaţilor a adoptat marți un proiect de lege care reglementează bacşişul. Astfel, de la anul, bacșișul va fi impozitat şi va fi trecut pe nota de plată, clientul fiind cel care va decide procentul. Lucian Heiuș, directorul ANAF, a făcut câteva precizări în legătură cu acest subiect, menționând că procentul acordat ca bacșiș nu poate fi mai mare de 15%.
Clientul va putea să lase un bacșiș de maxim 15%
„Maxim 15% din valoarea unui bon. Practic fiecare client poate să decidă ce suma lasă ospătarului, chelnerului, în funcție de satisfacție. Se va regăsi pe același bon. Acesta este mecanismul care se aplică în toate statele. Clientul va fi întrebat cât la sută din valoare vrea să lase ca bacșiș. 0, nimic, 5, 10, 7, 8, 15…”, a explicat Lucian Heiuș, directorul ANAF.
Bacșișul va fi trecut pe nota de plată
Acest proiect de lege, care a fost inițiat de fostul senator Eugen Teodorovici, arată că sumele care provin pe această cale vor fi distribuite integral angajaților, fiind considerate venituri cu reținere la sursă, însă nu vor fi cuprinse în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale și nici nu se va aplica TVA.
De asemenea, proiectul arată că bacșișul va fi între 0 și 15% din valoarea consumației. Proiectul de lege a primit 189 de voturi ”pentru”, 34 de voturi ”contra” și 47 de abțineri.
Potrivit raportului comisiilor de industrii și buget finanțe, proiectul de lege reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acesteia de veniturile încasate de către operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării bacşişului.
În acest mod, bacşişul se defineşte ca fiind orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – „Restaurante”, 5630 – “Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.
Legea arată că nerespectarea dispozițiilor poate atrage după sine sancțiuni contravenționale care pornesc de la 2.000 de lei și pot ajunge la 4.000 de lei.