Devine obligatoriu în toată România! Intră în vigoare de mâine, 15 martie

Sursă: Dreamstime

Toți patronii de restaurante din România sunt vizați de noile reglementări în domeniul HoReCa. Devine obligatoriu începând cu data de 15 martie! Iată despre ce este vorba.

După ce a trecut pandemia de Coronavirus, în mod special în weekend-uri, restaurantele din țară sunt pline, iar românii scot mulți bani din buzunar pentru a servi micul dejun, prânzul sau cina în oraș.

Așadar, un set de noi măsuri au fost introduse recent în restaurantele din România. Iată ce vor fi patronii obligați să facă începând de mâine, 15 martie!

Devine obligatoriu începând cu 15 martie în România

De mâine, 15 martie, patronii de restaurante sunt obligați să facă un lucru important, după ce un set de noi măsuri au fost introduse. Atât patronii, cât și clienții ar trebui să știe acest lucru, deoarece prețurile vor fi mult mai mari.

Începând cu ziua de mâine, 15 martie, ieșirile în restaurante vor fi mai scumpe. Meniurile din cantine, restaurante sau fast-food-uri vor fi schimbate, din motiv că ele trebuie să conțină câteva lucruri în plus. Astfel, în dreptul fiecărui produs trecut pe meniu trebuie să apară valoarea nutritivă, cantitatea, alergenii și aditivii, conform produsului.

Retipărirea meniurilor înseamnă costuri mai mari

Pentru a corespunde regulamentului valabil la nivelul Uniunii Europene, toate meniurile vor trebui să fie retipărite. Administratorii localurilor sunt de părerea că retipărirea meniurilor înseamnă costuri mai mari, iar banii vor urma să fie plătiți tot de clienți, prin prețul produselor afișate în meniu. Acest lucru înseamnă că prețurile vor deveni mult mai mari în restaurante, fast-food-uri sau cantine.

Această schimbare cu noile reguli din restaurante trebuia să intre în vigoare încă din luna decembrie a anului 2022, însă modificările au fost amânate pentru luna martie a acestui an. Patronii de localuri care nu se conformează cu aceste reguli vor primi un avertisment, în primă instanță, însă ulterior vor urma să fie amendați.

Noi taxe în domeniul HoReCa

Companiile care activează în domeniul HoReCa vor fi nevoite să plătească o taxă majorată începând cu 1 martie. Astfel, cei din spațiile amenajate pentru cafenele, restaurante hoteliere, cazinouri, hoteluri sau alte spații de cazare în care sunt utilizate opere cinematografice sau alte producții audiovizuale trebuie să scoată bani în plus, conform unui act normativ recent publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit deciziei Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) nr. 36/2023, care va intra în vigoare de la 1 martie 2023, se stabilește majorarea remunerațiilor cuvenite autorilor de opere cinematografice sau alte opere audiovizuale și datorate de cei care dețin unități de alimentație publică și turism.

Mai precis, proprietarii de restaurante în hoteluri sau cafenele în orașe sau stațiuni turistice vor trebui să plătească următoarele tarife:

  • 35 de lei (sau 30 de lei plată anticipată) în cazul spațiilor comerciale cu o suprafață de până la 100 de metri pătrați;
  • 47 de lei (sau 40 de lei plată anticipată) în cazul spațiilor cu suprafața cuprinsă între 101 mp și 200 mp;
  • 58 de lei (sau 50 de lei plată anticipată) în cazul spațiilor cu suprafața cuprinsă între 201 mp și 500 mp;
  • 70 de lei (sau 60 de lei plată anticipată) în cazul spațiilor cu suprafața de peste 500 mp.