Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicații speciale, lt. col. Cătălin Chirca, a vorbit despre modul în care este combătut votul multiplu, în contextul alegerilor locale și europarlamentare, care vor avea loc duminică, pe 9 iunie.
Cum este combătut votul multiplu
Lt. col. Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al STS, a explicat că votul multiplu este contracarat cu ajutorul a peste 29.000 de tablete folosite la alegerile din 9 iunie. Aceste tablete verifică în baza cărții de identitate dacă o persoană a votat deja în altă secție. În caz afirmativ, se emite o alertă către autoritățile competente pentru investigarea incidentului.
”Este o tabletă prin care ne asigurăm că doar persoanelor care au drept de vot li se şi permite accesul în secţia de votare pentru a-şi exercita acest drept.
Vorbim de o tabletă care a fost configurată de către colegii noştri (de la STS – n.r.), sunt 29.500 de astfel de tablete utilizate pe timpul procesului electoral din 9 iunie şi pe care este instalată aplicaţia de verificare a dreptului de vot care face parte dintr-un sistem informatic care se numeşte sistemul informatic de monitorizare a prezenţei de vot”, a declarat el pentru Euronews România.
Cătălin Chirca a mai spus că, în situația în care un alegător a votat deja în altă secție, tableta va emite o alertă pentru a indica că respectivul alegător a fost validat în altă secție. La primirea acestei alerte, operatorul de calculator informează președintele secției de votare, iar apoi încep verificările.
Președintele secției de votare poate, de asemenea, să contacteze un call center și să discute cu președintele secției de votare unde alegătorul a fost deja validat, pentru a confirma dacă acesta a mai votat sau nu.
Potrivit purtătorului de cuvânt al STS, trebuie să înțelegem cu toții că rolul tabletei este să semnaleze toate situațiile în care o persoană ar putea fi și să servească drept suport decizional pentru președintele secției de votare, care este singura persoană autorizată să permită sau să interzică unei persoane să voteze în secția respectivă.
”Dacă persoana a votat într-o altă secţie este transmisă o alertă către autorităţile implicate şi responsabile să verifice un astfel de incident, dacă nu cumva este o încercare de vot multiplu.
În situaţia în care nu există o semnătură a persoanei în cealaltă secţie – poate doar a fost validată acolo şi nu a votat, sau s-a răzgândit, sau a avut o problemă medicală – atunci există posibilitatea ca acestei persoane să i se permită accesul pentru a vota, cu acordul preşedintelui secţiei de votare.
Trebuie să înţelegem cu toţii că rolul tabletei este de a semnala toate situaţiile în care poate să se afle o persoană şi de a fi un suport decizional pentru preşedintele secţiei de votare care este singura persoană care are autoritatea necesară de a permite unei persoane să voteze sau nu în secţia respectivă”, a explicat acesta.
Centre de intervenție pentru suportul tehnic la alegerile din 9 iunie
Amintim că marți, pe 4 iunie, Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al STS, și Laurențiu Ilinca, coordonatorul centrului de suport tehnic al STS, au discutat despre modul în care vor avea loc alegerile din 9 iunie, prezentând măsurile luate pentru a garanta buna desfășurare a procesului electoral.
Reprezentanții STS au anunțat că au pus la punct „centre de intervenție” în fiecare județ pentru a furniza suport tehnic în cazul apariției problemelor legate de tabletele distribuite și utilizate în cadrul alegerilor din 9 iunie. Mai multe puteți citi aici.