Devine obligatoriu în toată România! Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi, 2 Martie

Klaus Iohannis

Sursă: Inquam Photos / Octav Ganea

Joi, pe data de 2 martie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede majorarea de la 19 la 150 de zile a termenului de valabilitate al polițelor de asigurare încheiate de societățile de asigurare și reasigurare împotriva cărora s-au pronunțat hotărâri de deschidere a procedurii de faliment.

Șeful statului a semnat decretul de promulgare a Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 62/2022 pentru modificarea art. 262 alin. (32) din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 19/2022 privind unele măsuri referitoare la garanţiile de bună execuţie constituite în cadrul contractelor de achiziţie publică şi al contractelor sectoriale.

Actul normativ are ca scop „creşterea termenului de valabilitate, de la 90 de zile la 150 de zile, a poliţelor de asigurare încheiate de societăţile de asigurare/reasigurare împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri de deschidere a procedurii de faliment, aferente contractelor de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15, garanţii prevăzute în anexa nr.1, Secţiunea A din Legea nr.237/2015”.

Legea mai prevede încetarea de drept a contractelor de reasigurare

Totodată, legea prevede „încetarea de drept a contractelor de reasigurare, motivat de faptul că aceste contracte de reasigurare încheiate anterior deschiderii procedurii de faliment, de către asiguratorul aflat în proces de insolvenţă, pot produce (în raport de clauzele contractuale) efecte şi ulterior încetării contractelor de asigurare”.

„Operatorii economici aflaţi într-o procedură de concordat preventiv, deschisă înainte de 17 iulie 2022, au dreptul de a solicita prelungirea termenului pentru satisfacerea creanţelor stabilite prin concordat cu încă 24 luni. Prevederile se aplică operatorilor economici care au mai beneficiat de prelungiri ale concordatului preventiv. Durată totală maximă a derulării concordatului, incluzând prelungirile, va fi de 60 luni calculate de la data omologării”, mai spune actul normativ promulgat de către președintele Klaus Iohannis.

Actul normativ prevede, de asemenea, că cererea de prelungire a termenului pentru satisfacerea creanţelor stabilite prin concordat poate fi formulată oricând de către administratorul concordatar, până la dispunerea închiderii procedurii, în conformitate cu prevederile prezentei legi. Cererea va fi însoţită de hotărârea adunării creditorilor concordatari de aprobare a prelungirii.

Mai mult, „creditorii concordatari care au votat împotriva prelungirii concordatului preventiv în condiţiile art. 253 îşi pot recupera creanţa prin orice alte modalităţi prevăzute de lege”.

COTAR vrea să știe situația financiară a EUROINS

Se pare că lucrurile nu sunt tocmai roz pe piața asigurărilor. Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a solicitat public Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) să prezinte situația financiară reală a companiei de asigurări Euroins, în contextul în care Euroins deținea o cotă de piață de 31% în august 2022, iar acum deține aproximativ 41% din piața RCA.

Potrivit COTAR, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar trebui să prezinte datele financiare la zi, privind cota de piață RCA, solvabilitatea și lichiditatea companiei de asigurări Euroins. Datele vehiculate public și oficial, până acum, sunt perimate. Euroins a luat un avans constant și considerabil în ultimele șase luni, depășind pragul de cotă de piață RCA de 40%, fiind aproape de cota de piață pe care o înregistra City Insurance în momentul falimentului.