Restaurantele, fast-food-urile și cantinele trebuie să respecte noi reguli de pe 15 martie

Restaurantele, fast-food-urile şi cantinele din România mai au la dispoziţie doar două zile pentru a trece în meniul lor absolut toate ingredientele folosite pentru fiecare preparat în parte, plus valoarea sa nutritiţională. Protecţia Consumatorului a decis ca meniurile restaurantelor să conţină, pe lângă informaţiile generale, şi cantitatea produsului, valoarea nutritivă, aditivii şi alergenii săi.

Patronii restaurantelor, fast food-urilor și cantinelor au spus că decizia respectivă înseamnă costuri suplimentare la realizarea meniurilor, costuri care într-un final vor fi suportate tot de clienţi, relatează Antena 3 CNN.

Potrivit sursei citate anterior, aceste reguli ar fi trebuit să intre în vigoare în decembrie 2022, însă au fost amânate pentru martie 2023. Dacă administratorii restaurantelor nu se vor conforma, în primă fază, vor primi avertismente, iar apoi vor fi amendaţi.

„Ordinul nr. 201/2022 al Președintelui ANPC conține elemente esențiale pentru sănătatea consumatorilor, considerate de specialiștii instituției a fi deosebit de importante, în beneficiul consumatorilor căci, dacă, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale, tot așa este normal să se regăsească același tip de informații care să descrie un preparat culinar servit într-o locație de alimentație publică.

În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoștință de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul”, au transmis reprezentanții ANPC.

De acum încolo, numărul de E-uri va fi trecut lângă numele alimentelor pe care le cumpărăm

Vă amintim că, la sfârșitul lunii ianuarie, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a anunțat că ordinul care stabileşte detalierea informaţiilor din meniurile restaurantelor a fost emis după ce a stabilit abordarea la nivel european, iar alături de numele produsului alimentar va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri pe care îl conține.

„Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food.

Am emis un ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe.

În curând, pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru. De asemenea, trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier.

Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spaţiul danubiano-carpato-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranţă am fi avut pe dealurile ţării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei”, a declarat Horia Constantinescu în cadrul unei conferințe de presă.

„Citeam dimineaţă un mesaj primit din partea FIHR – Federaţiei Industriei Hoteliere din România, care doreşte să anuleze Ordinul, pentru că, probabil, doreşte să nu aflăm ce mâncăm, să nu aflăm ce compoziţie calorică are (un produs, n.r.), ce impact are asupra metabolismului în condiţiile în care pe toate posturile de televiziune apare mesajul de interes public „Evitaţi consumul de sare, zahăr sau grăsimi”.

Probabil că numai dacă se ridică din farfurie şi se prezintă „Bună ziua, sunt zahărul ! Evită-mă!”… Mai mult decât atât, din studierea unor meniuri ale restaurantelor celebre de fast-food, o să constataţi numărul de E-uri prezente în produs. Aveam să aflu că un gyros de porc/vită avea până la 27 de E-uri.

În acest ordin, la care vom da, în această săptămână, mai multe recomandări de implementare, alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri. De exemplu, la ciorba sau tocăniţa de porc va trebui să pui în paranteză „7E”, ca să ştii că la momentul acela ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieţii…Voi duce toate aceste „bătălii” pentru a trezi la realitate atât consumatorii, cât şi operatorii economici. Nu mi se pare normal să ni se pună în farfurie produse fără a citi detalii despre produs”, a adăugat președintele ANPC.