Va fi obligatoriu pentru magazine și instituțiile publice
Concret, proiectul legislativ prevede că femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la cinci ani vor avea prioritate la casieriile magazinelor și instituțiilor publice, dar și la serviciile acestora. De asemenea, potrivit aceluiași document, magazinele și instituțiile publice vor fi obligate să asigure locuri de parcare speciale pentru aceste persoane.
Potrivit viitoarei legi, aceste persoane ar urma să aibă prioritate atât la casieriile unităților comerciale publice sau private ori la cele ale instituțiilor publice, cât și la serviciile oferite de acestea, cu excepția situațiilor în care există deja case de marcat speciale pentru categoriile de persoane amintite, transmite avocatnet.ro.
Magazinele și instituțiile publice vor avea obligația de a pune afișe care să informeze aceste aspecte privind prioritatea acestor persoane. De asemenea, în spațiile de parcare de pe lângă clădirile instituțiilor publice și ale magazinelor, dar și în spațiile de parcare organizate vor trebui amenajate spații destinate parcării vehiculelor folosite de femeile însărcinate sau de persoanele însoțite de copii.
Legea precizează detaliat că cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două, trebuie să fie destinat acestor categorii de persoane, mai transmite sursa citată.
Sancțiuni pentru cei care nu respectă prevederile
În cazul în care nu sunt respectate prevederile legii, se vor aplica sancțiuni. Astfel, în cazul în care nu este acordată prioritate femeilor însărcinate sau persoanelor însoțite de copii se vor da amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei.
De asemenea, în cazul în care nu sunt amenajate locuri de parcare speciale pentru aceste persoane, amenzile cresc vertiginos până la 100.000 de lei. Nu în ultimul rând, șoferii care ocupă astfel de locuri de parcare special amenajate vor fi la rândul lor sancționați cu amenzi de până la 2.500 de lei.
De menționat că, de la aceste sancțiuni sunt exceptați angajații ministerului Afacerilor Interne, cei ai Jandarmeriei Române, ai unităților medicale sau cei ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență ce se află în exercitarea sarcinilor de serviciu.
„Ideea realizării acestui proiect de lege este fundamentată pe constatările și experiențele dobândite în realitatea cotidiană românească, însă are la bază și o serie de documente sau practici europene și de pe alte continente”, se subliniază în expunerea de motive ce însoțește proiectul.