Sancțiuni dure pentru comercianți și noi puteri pentru Consiliul Concurenței
Parlamentul dezbate un nou proiect de lege ce vizează acordarea unor noi atribuții Consiliului Concurenței, având ca scop modificarea legislației privind concurența și practicile comerciale neloiale. Dacă va fi adoptat, proiectul va permite instituției să impună sancțiuni severe comercianților care elimină nejustificat produse de pe rafturi sau aplică adaosuri comerciale diferite pentru produse din aceeași categorie.
Noua inițiativă legislativă apare ca răspuns la nemulțumirile exprimate de numeroși producători români, care au acuzat marile rețele de retail de abuzuri, cum ar fi delistarea produselor autohtone sau aplicarea unor adaosuri comerciale excesive, care fac produsele lor necompetitive în fața celor de import sau a mărcilor proprii ale retailerilor.
Proiectul este inițiat de senatorul PSD Dănuț Cristescu din Teleorman, dar a fost semnat de un total de 50 de parlamentari din diverse partide, inclusiv PSD, PNL, USR și AUR.
Dreptate pentru producători. Comercianţii nu mai pot limita prezenţa produselor
Conform notei de fundamentare, piața bunurilor de larg consum este dominată aproape complet de marile rețele de retail și este profund afectată de „distorsiuni permanente ale liberei concurențe”. Documentul menționează că, potrivit Comisiei Europene, „libera concurență reprezintă fundamentul unei economii de piață deschise și garantează consumatorilor produse și servicii de înaltă calitate la prețuri competitive”. Totuși, inițiatorii subliniază că, în practică, această premisă referitoare la calitate și prețuri nu se regăsește în realitatea pieței.
„Ori, pe piața din România cei mai mulți producători autohtoni de bunuri de larg consum sunt refuzați total sau parțial de marile lanțuri de magazine, fără nicio evaluare a calității, a prețului sau a capacității de producție”, conform documentului.
Nota de fundamentare precizează că sunt restricționate nejustificat produsele de calitate sau cele cu prețuri competitive.
Limitarea prezenței produselor pe raft va fi permisă doar cu motive clare și bine justificate.
„Limitarea prezenței în magazine și, implicit, limitarea comercializării celor mai bune produse autohtone, fără niciun argument comercial, a devenit cea mai comună practică comercială neloială în rândul marilor retaileri care activează pe piața din România”, se arată în document.
În esență, marii retaileri nu vor mai putea refuza listarea unor produse fără motive justificate. De asemenea, o practică considerată neloială este aplicarea unor adaosuri comerciale diferite pentru produse din aceeași categorie. De exemplu, conform legislației actuale, un retailer poate aplica un adaos comercial de 10% pentru un produs lactat și 50% pentru altul din aceeași categorie.
Conform noului proiect, manipularea prețurilor la raft prin adaosuri variabile va deveni ilegală. O altă practică menționată în nota de fundamentare se referă la listarea temporară a produselor, fără motive de refuz, dar cu o prezență minimă pe rafturi, urmată de notificarea simplă pentru retragerea acestora.
Amenzi drastice pentru adaosuri diferite la aceeași categorie de produse
Conform proiectului, aplicarea unor adaosuri diferite la produse din aceeași categorie și refuzul de a furniza informații privind stocurile producătorilor vor fi sancționate cu amenzi cuprinse între 50.000 și 500.000 de lei.
Inițiatorul proiectului de lege, Dănuț Cristescu, a declarat pentru Libertatea că a primit numeroase plângeri din partea micilor producători locali.
„Au fost multe plângeri, au venit peste 20 de producători la comisia de abuzuri și la comisia economică. Iar alții se plâng în privat, dar spun că nu pot face publice cazurile, de teama retailerilor”, a declarat el.
Acesta acuză Consiliul Concurenței de lipsă de implicare și susține că instituția condusă de Bogdan Chirițoiu favorizează interesele marilor retaileri.
„După ce la Comisia de Abuzuri s-a pus batista pe țambal, problema a reapărut la Comisia Economică, unde au fost chemați atât Consiliul Concurenței, cât și retailerii. Consiliul Concurenței a făcut vorbire de două lucruri: că nu există indicii, deși li s-au pus pe masă practici și plângeri, și că este o problemă de legislație”, continuă Cristescu.
Acuzații la Adresa Consiliului Concurenței
Consiliul Concurenței a fost acuzat că a invocat Legea 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderile din sectorul alimentar, conform propriilor declarații.
„Adică nu vor să facă nimic. Așa că modificăm legea ca să le dăm mai multe puteri, să nu poată spune că nu pot face nimic”, punctează parlamentarul. Acesta dă ca exemplu Legea 11 privind combaterea concurenței neloiale, care prevede clar că Consiliul Concurenței se poate autosesiza din oficiu.
„Au făcut joc de glezne și n-au făcut nimic. Guvernul francez a amendat drastic în trecut Carrefour pentru practici similare”, a punctat senatorul. Conform surselor Libertatea, Consiliul Concurenței consideră că problemele de calitate ale alimentelor trebuie rezolvate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
Poziția Consiliului Concurenței
Consiliul Concurenței declară că susține îmbunătățirea Legii 81/2022, însă consideră că unele prevederi sunt deja implementate.
Referitor la relațiile dintre retaileri și producători, instituția precizează că a impus recent condiții în procesul de preluare a Profi de către Mega Image, marcând astfel prima dată când sunt stabilite cerințe privind listarea și delistarea furnizorilor. Conform instituției, peste 600 de furnizori Mega Image/Profi vor beneficia de această protecție.
Angajamentele au fost supuse dezbaterii publice, iar până acum au fost primite peste 50 de observații. Instituția a anunțat, de asemenea, că a declanșat o investigație în cazul Profi – Prăvălia D Art, iar companiile implicate au apelat la mediere și au soluționat cazul.
„Încurajăm firmele românești să contacteze instituția dacă consideră că este încălcată legislația care reglementează relația dintre comercianți și furnizori”spune Consiliul Concurenței