Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, vrea să schimbe regulile din școlile din România, astfel încât să mărească gradul de siguranță. Totul se întâmplă după ce, în ultima perioadă, au avut loc mai multe cazuri de violențe în școli.
Probleme de securitate în școlile din România
În cadrul unei vizite pe care a făcut-o la Timişoara, ministrul Educației a spus cum se poate rezolva problema pazei în şcoli.
„Multe dintre şcoli au pază asigurată de autoritatea publică locală. Problema pe care o aveam, apropo de introducerea obiectelor interzise în şcoli este legată de legislaţia specifică. Nu poate face percheziţie paznicul sau un profesor în şcoală. Trebuie să fie autorităţi care au acest drept, jandarmii, poliţiştii.
În mod normal când ai o astfel de suspiciune, suni şi chemi poliţia pentru că putea să facă astfel de percheziţii.
Am discutat cu colegii din Guvern, şi cu Ministerul Justiţiei, şi cu Ministerul Afacerilor Interne, să vedem dacă este nevoie de modificări legislative în aşa fel încât, când avem de exemplu o suspiciune de obiect interzis să se poată demara mai rapid o verificare în acest sens pentru a nu există pericole în interiorul şcolii.”, a declarat Ligia Deca.
Mai au profesorii autoritate în fața elevilor?
De asemenea, Ligia Deca a mai spus ce pot face cadrele didactice în momentul în care se confruntă cu situații de violențe în școli. Mai mult, ministrul Educației a fost întrebată dacă profesorii mai dispun de suficientă autoritate în fața elevilor.
„Există o serie de pârghii legale, dar cred că este foarte important ca fiecare cadru didactic să ştie cine are responsabilitatea când se întâmplă un astfel de incident, să ştie către cine merge, care sunt sancţiunile, că este protejat.
Şi aici este foarte important, apropo de statutul cadrelor didactice, cred că este esenţial modul în care le arătăm apreciere, atât în ceea ce priveşte dialogul cu familiile sau în şcoală, cât şi în ceea ce priveşte modul în care finanţăm sistemul educaţional. Este foarte important ca dascălii să îşi recapete locul pe care trebuie să îl aibă în societate. Până la urmă, ei sunt cei care formează generaţiile viitoare şi trebuie să aibă acest statut protejat”, a mai spus Ligia Deca.