Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat o lege esenţială în lupta împotriva violenţei domestice, care impune afişarea numărului Helpline 0800 500 333 în toate spaţiile publice din România. Prin această măsură, victimele abuzurilor vor avea acces mai rapid la sprijin şi informaţii, în timp ce autorităţile publice devin responsabile pentru promovarea conştientizării şi prevenirea recidivei.
Iohannis a promulgat o lege care impune afişarea obligatorie a numărului Helpline
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care impune afişarea obligatorie a numărului Helpline împotriva violenţei domestice în spaţiile publice.
Conform acestei măsuri, şcolile, autobuzele şi alte instituţii vor fi obligate să afişeze vizibil numărul unic 0800 500 333. Acest număr este destinat victimelor abuzurilor domestice, oferind informaţii şi sprijin esenţial pentru cei care se confruntă cu astfel de situaţii.
Legea a fost adoptată de Parlament pe 17 decembrie 2024, fiind votată de deputaţi ca parte a unui plan naţional de combatere a violenţei domestice.
Scopul principal al acestei măsuri este de a creşte gradul de conştientizare şi accesul la ajutor pentru victimele abuzurilor.
Modificări aduse Legii 217/2003
Proiectul de lege a fost iniţiat de deputata Oana Cambera şi include modificări importante ale Legii 217/2003 privind combaterea violenţei domestice.
Printre principalele motive pentru introducerea acestor schimbări se numără creşterea alarmantă a cazurilor de abuz raportate în România.
În anul 2023, poliţia a intervenit în peste 108.000 cazuri de violenţă domestică, iar numărul faptelor penale a crescut cu 4,8% faţă de anul precedent.
Legea recent promulgată prevede afişarea obligatorie a informaţiilor despre linia telefonică de urgenţă în instituţiile publice, unităţile de învăţământ şi transportul în comun. Această măsură are scopul de a înlesni accesul victimelor la resursele necesare pentru a depăşi situaţiile de abuz.
Campanii de conştientizare şi transparenţă în utilizarea resurselor
Un alt aspect important al legii constă în desfăşurarea unor campanii ample de conştientizare menite să reducă stigmatizarea victimelor violenţei domestice.
Aceste campanii vor avea un rol esenţial în educarea publicului şi prevenirea recidivei. În plus, legea încurajează o mai bună coordonare între ministere pentru elaborarea de programe educaţionale şi materiale informative.
Totodată, se subliniază necesitatea transparentizării cheltuielilor locale şi a acţiunilor întreprinse pentru combaterea violenţei domestice. Printr-o utilizare mai eficientă a resurselor, autorităţile îşi propun să ofere sprijin consistent victimelor.
Statistici îngrijorătoare privind violenţa domestică în România
Numărul Helpline 0800 500 333 nu este dedicat exclusiv victimelor violenţei domestice, ci şi celor care se confruntă cu hărţuire.
În anul 2023, s-au înregistrat aproximativ 53 de apeluri legate de hărţuire, în timp ce numărul total al victimelor violenţei domestice a depăşit 100.000. De asemenea, helpline-ul a preluat 3.704 apeluri de la persoane care au solicitat sprijin.
Adoptarea acestei legi reprezintă un pas semnificativ în lupta împotriva violenţei domestice, având potenţialul de a oferi un sprijin vital celor aflaţi în nevoie.