Devine obligatoriu la bloc din 1 ianuarie. Toți proprietarii de apartamente cumpără și montează

bloc, blocuri, case, locuințe

SURSA FOTO: Dreamstime

Repartitoarele de căldură vor deveni obligatorii începând cu 1 ianuarie 2025! Cu toate acestea, mulți oameni refuză să monteze astfel de aparate în locuințele lor. Iată de ce.

Repartitoarele de căldură, obligatorii începând de la 1 ianuarie

De la începutul anului viitor, repartitoarele de căldură vor deveni obligatorii. Cu toate că mai sunt mai puțin de două luni până la intrarea în vigoare a acestei legi, în București există peste 200.000 de proprietari care nu au instalat încă un astfel de dispozitiv.

Costul mediu pentru montarea unui repartitor este de aproximativ 200 de lei, iar ulterior, firmele care se ocupă cu citirea acestora percep un tarif lunar de aproximativ 7 lei pentru fiecare calorifer.

Începând de la 1 ianuarie, factura pentru încălzirea locuinței va fi calculată în funcție de datele furnizate de repartitoarele montate pe calorifere. Cornel, un pensionar care locuiește într-un apartament din sectorul 2, a instalat aceste dispozitive cu intenția de a reduce costurile de încălzire.

„- Dăm caloriferul cât mai puțin și lăsăm doar noaptea când ne culcăm să dea căldură. Plătim cam 200-300 de lei.

– Pe câte camere?

– 4, dar se încălzesc doar două”, a spus Cornel, potrivit Digi24.

„Îl ținem închis că avem pensiile mici și nu-mi permit să îi dau drumul să meargă pe timpul ăsta. Ne îmbrăcăm gros și așa dormim, așa ne sculăm”, a afirmat o doamnă.

SURSA FOTO: Dreamstime

Unii oameni refuză să își monteze repartitoare de căldură în locuințe

Gabriel, însă, refuză să monteze un astfel de dispozitiv, argumentând că facturile sunt mult mai mici atunci când întreaga scară de bloc este încălzită. În cazul său, costurile pentru încălzire variază între 200 și 300 de lei pe lună.

„Omul tinde să facă economie și dacă celălalt din stânga, dreapta, sus, jos, face și la el o temperatură mai acceptabilă și din cauza asta se plătește mai mult”, a spus el.

Marius Zaharia, președinte de bloc, a explicat că, similar unui calorifer, există un tur și un retur. Teoretic, apa caldă vine pe o țeavă și iese pe cealaltă. Aceasta este contorizată și măsurată atât la intrare, cât și la ieșire, folosind un termostat și un senzor.

În România, aproximativ un milion de locuințe sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire, iar aproximativ jumătate dintre acestea nu au repartitoare montate pe calorifere. Administratorii de bloc afirmă că facturile ar putea fi ajustate în momentul în care întregul bloc își instalează astfel de dispozitive de măsurare a consumului individual.

Mihai Mereuță, reprezentant al asociațiilor de locatari, a explicat că, deși este posibil ca facturile unui anumit apartament să crească prin repartizare, per ansamblu, la nivelul întregii clădiri sau branșamentului, nu există niciun caz în care consumul total să fi crescut de-a lungul existenței sistemului.