Subvenții reduse la programele Rabla și Rabla Plus

Începând de mâine, 19 martie, vor fi lansate programele Rabla și Rabla Plus. În această nouă sesiune, au fost implementate modificări semnificative, în special în ceea ce privește programul Rabla Plus.

Conducătorii auto interesați să își înlocuiască vehiculele vechi cu unele noi trebuie să fie conștienți că subvențiile pentru vehiculele electrice au fost reduse cu aproape jumătate. Mai exact, este vorba despre o sumă de 25.500 de lei.

De asemenea, subvențiile pentru vehiculele hibride au fost reduse similar, acum beneficiind de 13.000 de lei. Trebuie menționat și faptul că subvențiile vor fi acordate doar pentru automobilele cu o valoare maximă de aproximativ 70.000 de euro.

În ceea ce privește programul Rabla Clasic, nu sunt înregistrate modificări semnificative. Prima de casare rămâne de 7.000 de lei pentru un autoturism.

Pentru două autoturisme, va rămâne, de asemenea, 10.000 de lei. Valoarea maximă de achiziție a unui autoturism este limitată la 60.000 de euro.

Șoferii vor fi obligați să aibă un autocolant vizibil până se termină perioada de monitorizare

rable
Maşinile care ajung la REMAT în cadrul programului Rabla / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

O noutate în acest an pentru ambele programe este obligativitatea ca fiecare șofer care achiziționează un autoturism prin aceste programe să aibă un autocolant vizibil până la finalizarea perioadei de monitorizare.

Când vine vorba despre mașinile preferate ale românilor, ei mizează pe cele produse de Dacia, Toyota și Tesla.

Programul continuă să fie destinat atât persoanelor fizice, cât și celor juridice care doresc să schimbe o mașină mai veche de 15 ani sau care are o normă de poluare Euro 3 sau inferioară. Cât despre mașinile eligibile pentru achiziționare, acestea includ vehiculele cu propulsie hibridă sau complet electrice.

Fondurile alocate pentru program sunt record. Mai exact este vorba despre sumele de 1 miliard de lei pentru Rabla Plus și 300 de milioane pentru Rabla Clasic.

Acest program va fi implementat în două etape distincte. Prima dintre ele urmează să înceapă marți la ora 10 și să se desfășoare până pe 19 septembrie.

Încep programele Rabla și Rabla Plus

De marți, 19 martie, vor începe programele Rabla Clasic și Rabla Plus conform anunțului Ministerului Mediului, cu ora de start stabilită la 10:00.

Persoanele fizice pot participa la aceste programe prin intermediul producătorilor validați, efectuând înregistrarea corespunzătoare. În ceea ce privește persoanele juridice, acestea pot încărca documentele necesare prin intermediul unei aplicații speciale.

În anul 2024, bugetul alocat pentru Programul Rabla Clasic este de 300 de milioane de lei, în timp ce suma destinată Programului Rabla Plus atinge un miliard de lei. Mai multe informații puteți afla aici.