Reguli obligatorii pentru șoferii de TIR

Regulament pentru șoferii de tir. Legislația europeană privind transportul rutier are în componența sa și principii cu privire la siguranța rutieră, dar și cu privire la protecția conducătorilor auto profesioniști.

Toate acestea sunt trecute în Regulamentul nr. 561/2006 al Uniunii Europene. El stabilește atât perioadele în care șoferii profesioniști trebuie să conducă, dar și ce pauze trebuie să ia și când, scrie legalbadger.org.

camion IVECO S-WAY
SURSA FOTO: IVECO

Domeniul de aplicare și definirea termenilor

Regulamentul nr. 561/2006 se aplică transportului rutier de mărfuri cu vehicule care depășesc 3,5 tone, precum și transportului de persoane efectuat cu vehicule destinate și echipate pentru transportul a mai mult de nouă persoane.

Începând cu 1 iulie 2026, reglementările se vor extinde și asupra transportului de mărfuri efectuat cu vehicule ce depășesc 2,5 tone.

Aceste reglementări sunt aplicabile pe teritoriul Uniunii Europene, inclusiv în statele membre ale Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană, indiferent de țara de înmatriculare a vehiculului. În cadrul acestui sistem normativ, termenii „pauză” și „repaus” sunt clar definiți pentru a asigura o odihnă adecvată șoferilor.

Durata de conducere și pauzele pentru șoferii de TIR

Pentru prevenirea epuizării fizice și psihice, Regulamentul nr. 561/2006 stabilește limite clare pentru durata zilnică de conducere, care nu poate depăși 9 ore, cu posibilitatea prelungirii la 10 ore de două ori pe săptămână.

Săptămânal, timpul total de conducere nu poate depăși 56 de ore, iar în două săptămâni consecutive, limita este de 90 de ore.

După fiecare perioadă de patru ore și jumătate de conducere, șoferul trebuie să facă o pauză de cel puțin 45 de minute, care poate fi împărțită în două pauze de minimum 15 și 30 de minute.

Repausul zilnic și săptămânal pentru șoferii de TIR

Regulamentul prevede repausul zilnic în două forme: „normal”, de cel puțin 11 ore neîntrerupte, și „reducerea”, de minimum 9 ore, dar care nu ajunge la 11 ore.

În ceea ce privește repausul săptămânal, acesta poate fi „normal” (minim 45 de ore) sau „reducerea” (minim 24 de ore).

Într-un interval de două săptămâni consecutive, șoferii trebuie să beneficieze de cel puțin două repausuri normale, sau o combinație între unul normal și unul redus.

camion
SURSA FOTO: Dreamstime

Derogări și măsuri compensatorii

Regulamentul permite derogări pentru transportul internațional, oferind flexibilitate pentru perioadele de repaus săptămânal redus.

Astfel, șoferii pot efectua două perioade consecutive de repaus săptămânal redus, dar trebuie să se asigure că, într-o perioadă de patru săptămâni, vor beneficia de cel puțin patru perioade de repaus săptămânal, dintre care minimum două să fie normale.

De asemenea, când un șofer beneficiază de un repaus săptămânal redus, trebuie să recupereze diferența într-o perioadă de odihnă compensatorie.

Condițiile de cazare și organizarea activității

În ceea ce privește condițiile de odihnă, Regulamentul impune ca perioadele de repaus săptămânal normale și compensatorii care depășesc 45 de ore să fie efectuate în spații de cazare corespunzătoare, dotate cu facilități de dormit și instalații sanitare. Toate costurile de cazare în afacerea vehiculului sunt suportate de angajator.

De asemenea, întreprinderile de transport au obligația de a organiza activitatea astfel încât fiecare șofer să poată reveni la centrul operațional al angajatorului sau la reședința sa cel puțin o dată la patru săptămâni, iar în cazurile de repaus săptămânal redus, înainte de următoarea perioadă normală de repaus.