Șoferii vor fi obligați să folosească luminile diurne și luminile de întâlnire pe toate categoriile de drumuri publice
Potrivit unui proiect de lege, în curând, șoferii vor fi obligați să folosească luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă în timpul zilei pe toate categoriile de drumuri publice, nu doar pe autostrăzi sau pe drumurile naționale europene. Atenție! Șoferii care nu vor respecta această regulă vor fi sancționați cu o amendă și două puncte de penalizare.
Proiectul de lege propunea inițial extinderea utilizării luminilor de întâlnire sau luminilor pentru circulația diurnă doar pentru drumurile naționale. Conform sursei citate anterior, în 2020, proiectul de lege a fost respins de Senatul României, însă a fost avizat, cu propunerea de a fi adoptat, în Comisia pentru Transporturi în octombrie 2022, după ce Guvernul de la București a informat senatorii că susține inițiativa respectivă. În plus, celelalte comisii care pregătesc raportul de adoptare a proiectului de lege au hotărât să extindă și mai mult prevederile sale.
În februarie 2023, Comisia pentru Industrii a amendat proiectul de lege și a stabilit că șoferii vor fi obligați să folosească în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă și pe drumurile naționale și pe drumurile județene, nu doar pe autostrăzi sau drumuri naționale europene. În plus, Comisia pentru Apărare a amendat proiectul de lege, precizând că: „În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă.”
Momentan, singura comisie co-raportoare care nu s-a pronunțat asupra proiectului de lege este Comisia Juridică. Acest proiect de lege ar trebui adoptat prin vot final de Camera Deputaților.
Șoferii care vor depăși limita de viteză cu peste 100 km/h vor avea permisul suspendat timp de șase luni
Deputații din Comisia de Transporturi au aprobat în unanimitate un proiect de lege ce presupune ca șoferii care au depășit limita maximă de viteză cu peste 100 km/h să fie sancționați cu reținerea permisului auto timp de şase luni de zile, ci nu patru luni, așa cum este în prezent. Proiectul de lege se îndreaptă acum la vot în plen, Camera Deputaților fiind for decizional.
Deputatul Cristian Ichim de la REPER, inițiatorul proiectului respectiv, a explicat că țara noastră are nevoie de pedepse înăsprite pentru că statisticile Poliției Rutiere ne arătat că peste 3.000 de șoferi au fost prinși depășind viteza maximă cu peste 70 km/h în 2022.
„România și-a asumat reducerea numărului de victime; dominăm locul 1 de ani de zile și trebuie să ieșim de acolo, pentru că mor românii pe drumurile publice. Trebuie să accelerăm odată proiectele de lege cu privire la înăsprirea regulilor de circulație.
Trebuie să facem și mai mult, și am depus acum trei săptămâni un proiect de lege care obligă inclusiv Poliția Rutieră să aibă un rol mult mai activ cu privire la prevenții”, a explicat el în cadrul unui interviu acordat pentru Radio România Actualități.