Guvernul de la Londra anunță măsuri de combatere a acestui fenomen. Executivul britanic a declarat că va interzice produsele de unică folosință, cum ar fi farfuriile și tăvile din plastic, în efortul de a reduce poluarea, informează TechTimes.
Anglia produce, anual, aproximativ 1,1 miliarde de farfurii nebiodegradabile
Statisticile arată că Anglia produce, anual, aproximativ 1,1 miliarde de farfurii nebiodegradabile și 4,25 miliarde de piese de veselă de unică folosință, dintre care doar 10% sunt reciclate. Măsura adoptată de guvernul de la Londra reprezintă o realizare notabilă în ceea ce priveşte combaterea deşeurilor marine.
Introducerea interzicerii articolelor de unică folosință nu se aplică peste tot la fel
După numeroase speculații, secretarul pentru Mediu, Thérèse Coffey, a confirmat zilele trecute că va interzice o varietate de produse din plastic de unică folosință, a scris The Guardian.
Potrivit lui Coffey, o furculiță de plastic poate avea nevoie de de două secole să degradeze la groapa de gunoi sau otrăvind mările și oceanele.
”Sunt hotărâtă să acționez pentru a aborda această problemă direct. Am făcut deja pași majori în ultimii ani – dar știm că mai sunt multe de făcut” a adăugat ea. Pe de altă parte, se pare că măsura nu se aplica peste tot la fel.
Restricția va include farfuriile și tăvile din plastic folosite în restaurante, cafenele, dar nu și în alte locuri publice, cum ar fi supermarketuri și magazine, după cum a scris Daily Mail. Interdicții similare au fost adoptate în Scoția și Țara Galilor. Guvernul Regatului Unit a interzis, deja, paiele pentru băuturi și bețișoarele de urechi, începând cu anul 2020.
UE a decis încă din 2021 o astfel de măsură
Începând cu 3 iulie 2021, statele membre UE ar fi trebuit să adopte măsuri care să asigure că produse de plastic precum farfurii de unică folosință, tacâmuri, paie, bețișoare de amestecat, suporturi de baloane și bețișoare de urechi nu mai pot fi vândute pe piața europeană.
Documentul forului european prevede și faptul că, în conformitate cu politica UE privind deșeurile, statele membre trebuie să ia măsuri pentru a reduce consumul anumitor materiale plastice de unică folosință pentru care nu există nicio alternativă (căni de băut, inclusiv huse și capace, și recipiente cu alimente preparate pentru consum imediat), dar și să monitorizeze consumul acestor produse de uz unic.