Devine total interzis în Europa! Mai precis, Comisia Europeană a adoptat luni o nouă decizie importantă pentru protecţia mediului. Este vorba despre adoptarea de măsuri care restricţionează microplasticele adăugate în mod intenţionat în produse în temeiul legislaţiei REACH a UE privind substanţele chimice.
Devine total interzis în Europa
Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, noile norme vor împiedica eliberarea în mediu a aproximativ o jumătate de milion de tone de microplastice. Totodată, aceste norme vor interzice vânzarea de microplastice ca atare şi de produse la care s-au adăugat microplastice în mod intenţionat şi care eliberează microplasticele respective atunci când sunt utilizate.
Atunci când acest lucru este justificat în mod corespunzător, se aplică derogări şi perioade de tranziţie pentru ca părţile afectate să se adapteze la noile norme.
„Interzicerea microplasticelor adăugate în mod intenţionat răspunde unei preocupări majore pentru mediu şi sănătatea oamenilor. Microplasticele se găsesc în oceane, în râuri şi pe uscat, precum şi în alimente şi în apa potabilă. Restricţiile de astăzi vizează particulele foarte mici, dar reprezintă un pas important în direcţia reducerii poluării provocate de om”, a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.
Restricţia adoptată luni utilizează o definiţie largă a microplasticelor
Restricţia adoptată luni utilizează o definiţie largă a microplasticelor. Aceasta acoperă toate particulele de polimeri sintetici sub 5 mm care sunt organice, insolubile şi rezistă degradării. Scopul este de a reduce emisiile de microplastice adăugate în mod intenţionat. Acestea provin de la un număr cât mai mare de produse.
Exemple de produse comune care intră în domeniul de aplicare al restricţiei sunt:
- materialul granular de umplere utilizat pe suprafeţele sportive artificiale. Acesta reprezintă cea mai mare sursă de microplastice adăugate în mod intenţionat din mediu;
- produsele cosmetice, în cazul cărora microplasticele sunt utilizate în scopuri multiple, cum ar fi exfolierea (microbile) sau obţinerea unei texturi, a unui parfum sau a unei culori specifice;
- detergenţii, emolienţii pentru ţesături, sclipiciul, îngrăşămintele, produsele de protecţie a plantelor, jucăriile, medicamentele şi dispozitivele medicale.
Produsele utilizate în siturile industriale sau care nu eliberează microplastice fac obiectul unei derogări de la interdicţia de vânzare. Totuși, producătorii acestora vor trebui să furnizeze instrucţiuni cu privire la modul de utilizare şi de eliminare a produsului.