Devine total interzis în România! Anunțul venit chiar astăzi, 17 mai. S-a decis oficial

steagul romaniei

SURSA FOTO: Dreamstime

Devine complet interzis în România! Camera Deputaților a dat undă verde unor propuneri venite din partea lui Nicolae Ciucă și a lui Lucian Bode. Cine nu respectă aceste măsuri riscă să fie pedepsit și cu închisoarea. Despre ce este vorba?

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Codului penal, care cuprinde prevederi pentru sancționarea participării la încăierări sau la fapte care tulbură ordinea și liniștea publică, inclusiv amenințări sau atentate grave la demnitatea persoanei.

Propunerea de modificare, înaintată de ministrul de Interne Lucian Bode și de premierul Nicolae Ciucă, ambii membri ai Partidului Național Liberal (PNL), a primit 177 de voturi pentru, 76 de voturi împotrivă și o abținere.

Pedepse cu închisoarea pentru cei care se încaieră

Modificarea legislativă propusă urmărește să modifice și să extindă Legea nr. 286/2009, introducând noi dispoziții referitoare la prezumția de legitimă apărare și majorând pedepsele pentru anumite infracțiuni împotriva persoanelor și bunurilor, precum și pentru infracțiuni precum ultrajul, ultrajul judiciar și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Conform amendamentului propus de Lucian Bode, europarlamentar din partea Partidului Național Liberal (PNL), participarea la o încăierare ar urma să fie sancționată cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Închisoare de la 3 luni la 2 ani pentru tulburarea ordinii publice prin amenințări

Amendamentul propus de europarlamentarul citat introduce o modificare la articolul existent, stabilind că „fapta persoanei care, în public, tulbură ordinea și liniștea publică prin amenințări sau atacuri grave la demnitatea persoanelor se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Această revizuire actualizează articolul care includea anterior și actele de violență împotriva persoanelor sau a bunurilor.

În plus, dacă o persoană comite un act de violență împotriva persoanelor sau a bunurilor în public, perturbând astfel ordinea și liniștea publică, aceasta este pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani. În cazul în care infractorul deține o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal care reprezintă o amenințare pentru viața, sănătatea sau integritatea fizică a persoanelor, pedepsele prevăzute sunt majorate cu o treime.

Ultrajul asupra polițiștilor se va pedepsi mai grav

Potrivit unei alte propuneri de modificare, infracțiunile legate de acte de ultraj împotriva polițiștilor, militarilor și personalului silvic împuternicit cu autoritate publică în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea, se supun pedepsei privative de libertate stabilite prin lege pentru astfel de infracțiuni, cu limitele prevăzute majorate cu cincizeci la sută.

În plus, amenințările, agresiunile fizice, vătămările corporale, agresiunile soldate cu moartea sau omorul comise împotriva judecătorilor sau procurorilor în exercitarea atribuțiilor de serviciu se pedepsesc cu pedeapsa privativă de libertate prevăzută pentru infracțiunea respectivă, cu limitele speciale majorate cu cincizeci la sută, după cum prevede un alt amendament propus de Lucian Bode.

În cazul în care au loc acte de agresiune, violență sau acte care cauzează leziuni traumatice, limitele speciale ale pedepsei sunt majorate cu o treime. În prezent, infracțiunea de agresiune sau orice act de violență care provoacă suferințe fizice se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. În mod similar, infracțiunea de provocare de leziuni traumatice sau de vătămare a sănătății unei persoane, evaluată pe baza numărului de zile de îngrijiri medicale care nu depășește 90 de zile, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă. Un amendament suplimentar prevede că procedurile penale pot fi inițiate și din oficiu pentru infracțiunile comise în aceste circumstanțe.

În plus, atunci când infracțiunile menționate la articolul 193 din Codul penal, care se referă la loviri sau violențe, au ca rezultat una dintre următoarele consecințe: invaliditate, leziuni traumatice sau afectarea sănătății unei persoane care necesită mai mult de 90 de zile de tratament medical, leziuni estetice grave și permanente, avort sau punerea în pericol a vieții unei persoane, limitele speciale ale pedepsei sunt majorate cu o treime.

Lucian Bode este de părere că înăsprirea anumitor pedepse are, de fapt, rol descurajator

Ministrul Lucian Bode a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care spune că modificarea anumitor pedepse a avut loc pentru a-i descuraja pe cei care doresc să încalce legea.

„Avem o responsabilitate majoră față de cetățenii acestei țări, iar înăsprirea punctuală a unor pedepse are rol descurajator pentru cei care săvârșesc infracțiuni.

Scopul reglementărilor este de a proteja viața și de a avea un spațiu public sigur pentru copiii și familiile noastre, în care să acordăm protecție persoanelor vulnerabile, în fața faptelor antisociale cu violență.

În niciun caz nu este o lege împotriva celor care respectă regulile democratice ale exprimării publice pașnice, ci va oferi cadrul necesar pentru întărirea autorității statului, care să sancționeze mai dur acele infracțiuni, mai ales în forma lor agravantă, care aduc atingere integrității fizice a persoanelor.

A fost creată multă emoție în jurul acestui proiect, dar în urma dezbaterilor parlamentare, am ajuns la o variantă echilibrată, cu puternic rol preventiv și de descurajare.

Cei care nesocotesc legea și o fac uzând de violență fizică sau profitând de capacitatea limitată de reacție a victimei, trebuie să răspundă pe măsură și să fie sancționați mai dur!”, a transmis Lucian Bode.

George Simion a acuzat o dictatură în România

De partea cealaltă, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a precizat că România a devenit o dictatură, subliniind că aceste modificări vor interzice, de fapt, protestele.

„De astăzi, oficial, România este o dictatură. Aţi pus pumnul în gură opoziţiei, luându-ne dreptul la cuvânt – asta urmează în Biroul permanent – şi legea Ciucă – Bode pentru a restricţiona protestele, cu tulburarea liniştii publice, intră în vigoare. Societatea civilă, atâta cât există, care s-a manifestat împotriva acestei legi, să ia notă cu privire la democraţii Nicu şi Marcel”, a afirmat Simion, în plenul Camerei.

USR anunță că viitoarea lege ar putea fi atacată la CCR

Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, membru al USR, spune că nu este exclus ca viitoarea lege să fie atacată la Curtea Constituțională a României (CCR).

„Eu m-aş uita la colegii liberali care, în anii 2019, 2018, îşi purtau paşii prin Piaţa Victoriei şi se pozau acolo şi erau acuzaţi de către unii politicieni de la putere, pe vremea aceea, de tulburarea liniştii publice. Dacă ar fi fost să se discute pe vremea aceea despre majorarea pedepselor la această infracţiune ar fi luat foc. Atâta ipocrizie e greu de imaginat. În realitate, statele autoritare, statele în care democraţia este grav afectată, acelea au tendinţa ca la fiecare eveniment care se întâmplă să mărească pedepsele, uitând că de sute de ani aproape s-a demonstrat foarte clar că nu mărirea pedepselor e atât de importantă, cât aducerea cu fermitate în faţa legii a celor care au greşit. De aceea n-au mai putut de grija victimelor infracţiunilor cu violenţă liderii PNL, liderii PSD, când colegii noştri au fost agresaţi zilele trecute – n-au luat atitudine, n-au zis absolut nimic”, a arătat Stelian Ion.