Profesorii nu vor mai avea voie să ofere meditații elevilor de la clasele unde predau
Începând cu 1 februarie, profesorii din învățământul românesc vor fi supuși unei noi reglementări conforme cu Legea Educației nr. 198 din 2023.
Prin intermediul Ordinului Ministerului Educației nr. 3.051 din 2024, se instituie o măsură care interzice categoric profesorilor să ofere meditații contra cost elevilor din clasele unde ei predau.
Conform Articolului 168 (3) al Legii Educației, personalului didactic de predare îi este strict interzis să desfășoare activități de pregătire suplimentară contra-cost pentru elevii de la clasa sau clasele la care predau în acel an școlar.
Această restricție are ca scop asigurarea echității și obiectivității în procesul de predare-învățare-evaluare. Aceasta încurajează profesorii să se concentreze pe atingerea competențelor necesare de către fiecare elev prin:
- activitățile desfășurate în clasă
- programele de învățare remedială
Pentru a implementa această măsură, fiecare unitate de învățământ va constitui un „Registrul declarațiilor de interese”.
În aceasta, profesorii vor trebui să completeze declarații de interese până la data de 31 decembrie a fiecărui an. Aceste declarații atestă că profesorii respectivi nu oferă meditații pentru elevii de la clasa sau clasele unde predau.
Modelul Registrului și procedura de completare a declarațiilor vor fi stabilite prin ordin al ministrului educației în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a Legii Educației.
Declarațiile de interese vor fi publice
Declarațiile de interese vor fi publice și vor fi gestionate de o persoană responsabilă desemnată la nivelul fiecărei unități de învățământ.
Acestea vor fi înregistrate atât în format scris, cât și electronic în Registrul declarațiilor de interese.
Informațiile publicate vor fi anonimizate în ceea ce privește datele cu caracter personal, cu excepția:
- numelui
- prenumelui cadrelor didactice
Nedeclararea meditațiilor pentru elevii de la clasa sau clasele la care predau constituie o abatere disciplinară și poate avea consecințe grave pentru profesori, conform Ordinului Ministerului Educației nr. 3.051 din 2024.
Acest demers vine ca o măsură menită să asigure:
- transparența
- obiectivitatea
- egalitatea de tratament în sistemul de învățământ