Noi condiții în contextul pestei porcine africane

Prin proiectul de Hotărâre de Guvern se stabilesc norme de control și eradicare a pestei porcine africane la porcinele deținute și sălbatice în România cu scopul reducerii efectelor negative asupra sănătății animalelor, respectiv a consecințelor economice, sociale, culturale și de mediu.

În document este prevăzut cine poate crește porcine în România, în contextul evoluției pestei porcine africane. Astfel, creșterea porcinelor poate fi făcută de către:

– persoane fizice în cadrul exploatațiilor nonprofesionale, înregistrate în SNIIA, cu respectarea normelor de biosecuritate și bunăstare; porcii sunt sacrificați în exploatație, carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora nu se comercializează și sunt destinate exclusiv consumului familial;

– persoane fizice în cadrul exploatațiilor de tip „gospodărie țărănească” care îndeplinesc condițiile prevăzute în Legea nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare;

– persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice, în cadrul exploataţiilor comerciale, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar, inclusiv care cresc în sistem semideschis rase autohtone.

Doar 15 porci în gospodărie

De asemenea, potrivit articolului 5 din HG, „în perioada în care pe teritoriul României este confirmată pesta porcină africană este interzisă creșterea porcinelor în exploatații în aer liber tip stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole vegetale”.

În articolul 6, documentul propus de ANSVSA prevede obligaţia respectării unor cerinţe minime „în cadrul exploatațiilor nonprofesionale și comerciale”. Printre altele, aici este prevăzut că fermierii români nu vor mai avea voie să dețină mai mult de 15 porci în gospodărie și nu mai au dreptul de a deține în exploatație masculi necastrați mai mari de 4 luni.

În plus, fermierii au obligația să notifice medicul veterinar cu privire la orice modificare a stării de sănătate a porcinelor și orice sacrificare de urgență efectuată în exploatație. În plus, orice mortalitate apărută la porcinele pe care le deţine în exploataţie în termen de maximum 24 de ore, trebuie, de asemenea, raportată.

Ce sancțiuni sunt prevăzute

În cazul în care nu sunt respectate prevederile, fermierii riscă amenzi care se ridică la zeci de mii de lei, după cum urmează:

– nerespectarea prevederilor art. 5, – amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei;

– nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (1), (2), (3) sau (4) – amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei, în cazul faptelor săvârșite de operatorii care dețin porcine în cadrul exploatațiilor nonprofesionale, respectiv amendă de la 13.000 lei la 15.000 lei, în cazul faptelor săvârșite de operatorii care dețin porcine în cadrul exploatațiilor comerciale;

– nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (5) a), b), c) sau f) – amendă de la 600 lei la 800 lei, în cazul faptelor săvârșite de operatorii care dețin porcine în cadrul exploatațiilor nonprofesionale;

– nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (5) e), i), j) sau k) – amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei, în cazul faptelor săvârșite de operatorii care dețin porcine în cadrul exploatațiilor nonprofesionale;

– nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (7) – amendă de la 9.000 lei la 15.000 lei, în cazul faptelor săvârșite de operatorii care dețin porcine în cadrul exploatațiilor comerciale.

De menționat că, proiectul nu este încă în vigoare și noile reguli se aplică doar după ce este aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.