Luni, 10 octombrie, Senatul a aprobat un proiect legislativ care modifică Legea nr.360/2002 privind Statutul polițistului.

Modificările propuse în actul normativ vizează, printre altele, creșterea perioadei în care raportul de serviciu al unui polițist nu se poate modifica, împuternicirea acestora sau stabilirea programului de muncă al lucrătorilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Ce presupun principalele modificări?

Creșterea perioadei în care polițistului nu i se poate modifica raportul de serviciu prin delegare, detașare, mutare sau transfer. În actuala legislație perioada menționată este de doi ani. În noul proiect, se propune o perioadă de cinci ani de la numirea în prima funcție. Aceasta va viza nu doar reîncadrarea, încadrarea directă sau transferul, ci și finalizarea cursurilor instituțiilor de învățământ din cadrul MAI.

Totodată, legea presupune ca pe perioada delegării, poliţistul îşi păstrează funcţia şi drepturile băneşti corespunzătoare acesteia, având dreptul la plata sporurilor/compensaţiilor/indemnizaţiilor corespunzător noului loc de muncă, sarcinilor încredinţate, timp de muncă precum şi cheltuielilor de transport, cazare, indemnizaţie de delegare, în condiţiile legii.

De asemenea, poliţistul poate fi mutat în aceeaşi unitate sau într-o altă unitate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, din aceeaşi localitate sau din altă localitate, cu acordul său, al şefului unităţii în care este încadrat, precum şi al şefului unităţii în care urmează să se mute. Mutarea se consideră în interesul serviciului.

Care sunt noutățile?

O altă completare importantă este cea legată de împuternicirea polițistului. Astfel, potrivit normei legislative aprobate de Senat, împuternicirea se va putea face dacă respectivul polițist îndeplinește și condițiile de ocupare ale postului respectiv. În actuala legislație nu există această prevedere.

Totodată, prin proiectul legislativ aprobat luni de Senat, se va modifica și programul de muncă al polițiștilor. Acesta va urma să fie stabilit prin ordin MAI și după consultarea reprezentanților organizațiilor sindicale reprezentative, nu doar după consultarea Corpului Național al Polițiștilor.

„Programul de lucru, formele de organizare a acestuia şi acordarea repausului săptămânal se stabilesc prin ordin al inistrului de interne, după consultarea Corpului Naţional al Poliţiştilor şi organizaţiilor sindicale reprezentative la nivel MAI”, se arată în actul normativ.